Pikantny burak podłużny

Pikantny burak podłużny

Przygotuj się na spotkanie z wyoskanym smakiem i intensywnymi doznaniami kulinarnymi, dzięki naszemu przepisowi na pikantny burak podłużny. Ta potrawa jest nie tylko olśniewająco smaczna, ale również świetnie się prezentuje. Wykorzystując podłużne buraki, wprowadzamy do klasycznej kuchni trochę nowoczesności. Dzięki dodatkom pikantnych przypraw, nasz burak podłużny jest w stanie zaspokoić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Doskonała zarówno na eleganckie posiłki rodzinne, jak i na codzienny lunch. Jej unikalny smak z pewnością zostanie zapamiętany przez wszystkich, którzy będą mieli okazję spróbować. Zachęcamy do zanurzenia się w kuchenne przygody i spróbowania czegoś nowego.

Składniki:

  • 2,5 kg buraków podłużnych
  • 3 jabłka
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu spadziowego
  • 4 łyżki octu 10%

Pikantny burak podłużny – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Umyte buraki gotujemy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowane buraki obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z jabłkami i cebulą. Wszystko wrzucamy do garnka dodając miód, cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy całość do wyparzonych słoików. Pasteryzacja 20 minut.

Podłużne buraki – dodatkowe informacje

Zamiast podłużnych buraczków można użyć zwykłych okrągłych. Starannie dodawać przyprawy, aby nie zepsuć smaku. Zależnie od upodobań, zmniejszać ilości przypraw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantne węgierskie leczo z cukini
Następny przepis: Pikantny kociołek z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode