pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym
Pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym to doskonałe połączenie wyrazistych smaków idealne na jesienne i zimowe wieczory. Zapewnia ona nie tylko odżywczy, ale również zaskakująco oryginalny posiłek, który jest zarówno zdrowy, jak i niezwykle smaczny. Dodatek soku pomarańczowego nadaje zupie świeżości i delikatnej słodkości, która doskonale komponuje się z pikantnymi nutami. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, zupa ta z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto ją spróbuje. Jeżeli szukasz nietypowych przepisów, krem z dyni z sokiem pomarańczowym jest doskonałym wyborem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – dynia bez skóry i pestek (800 g)
- – sok wyciśnięty z pomarańczy lub sok z kartonu (100-150 ml)
- – bulion warzywny lekko osolony (1 litr)
- – marchew obrana (2 sztuki)
- – cebula czerwona posiekana (1 sztuka)
- – masło (2 łyżki)
- – ostra papryka w proszku (0,5 łyżeczki lub mniej)
- – pieprz czarny mielony (0,5 łyżeczki)
- – śmietana 18% (1-2 łyżki)
- – cukier brązowy (0,5 łyżeczki)
- – sól (1 łyżeczka)
Pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym – jak zrobić?
- Bulion zagotować, wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, marchew, dodać przyprawy, cebulę i masło, zmniejszyć ogień, gotować 20 minut.
- Do zupy wlać sok pomarańczowy, zmiksować w blenderze. Dodać śmietanę, wymieszać, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Podawać gorącą.
xxxx – dodatkowe informacje
Ostrą paprykę można zastąpić dodatkiem pikantnej oliwy. Zupę można ugotować także na wodzie, wóczas należy doprawić solą do smaku. Do zupy można dodać pół łyżeczki startego korzenia imbiru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantna zupa tajska
Następny przepis: Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą