Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą

Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą

Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą to połączenie niepowtarzalnych smaków, które zadowoli najbardziej wymagające kubki smakowe. Ten wyrazisty, pełen aromatu i barw przepis to prawdziwa gratka dla miłośników ciepłych dań, które od razu przeniosą nas myślami do słonecznej Hiszpanii. Zdrowa ciecierzyca podkreśla smak dojrzewających pomidorów, a kiełbasa dodaje domowej zupie nuty pikantności. To doskonały wybór na rodzinny obiad lub szybką kolację, która zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodne dni. Ta zupa z ciecierzycy i pomidorów to sprawdzony sposób na smakowity, syty i łatwy w przygotowaniu posiłek.

Składniki:

  • mięso do bulionu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (może być świeża)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (*)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 kiełbaski
  • Ponadto:
  • 3 łyżki oleju
  • Opcjonalnie:
  • śmietana do zabielenia

Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą – jak zrobić?

  1. Ugotować wywar na mięsie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i odrobiny soli.
    • Do garnka z wywarem dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.
    • Cebulę posiekać, pomidory bez skórki (**) pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju.
    • Całość przełożyć do gotującej się zupy.
    • Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka – razem z cieciorką uprzednio odcedzoną z zalewy.
    • Gotową zupę doprawić do smaku oraz opcjonalnie można zabielić śmietaną.

Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą – dodatkowe informacje

(*) Jeśli wolicie mniej lub bardziej pikantną zupę to zmodyfikujcie ilość papryki ostrej pod swój smak.

(**) Aby skórka z pomidorów dobrze schodziła – należy je najpierw sparzyć, czyli polać wrzątkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym
Następny przepis: Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode