Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw

Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw

Zadbaj o wyjątkowy smak swoich grillowanych warzyw dzięki temu rewelacyjnemu przepisowi na pikantną marynatę z sosem sojowym. Ten wyrazisty sos, pełen aromatycznych przypraw, doda twoim warzywom na grilla wyjątkowego charakteru. Pikantne nuty przypraw idealnie komponują się tu z delikatnym smakiem soi. Marynata ta pasuje do każdego rodzaju warzyw, podkreślając ich naturalny smak, a dodatkowo zaskakując niebanalną pikantnością. Bez względu na to, czy planujesz grillowany kabob, smażone szparagi, czy klasyczne warzywa grillowane, ta pikantna marynata z sosem sojowym będzie doskonałym wyborem.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • czubata łyżeczka musztardy
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki miodu
  • sól do smaku
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w misce lub plastikowym pojemniku. Do „sosu” wrzucić dowolne warzywa (cukinia, papryka, bakłażan, cebula etc) i marynować przez ok 1 godzinę. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować kilka chwil.

Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw – dodatkowe informacje

Do grillowanych warzyw świetnie sprawdzają się różnego rodzaju jogurtowe sosy (czosnkowy, pomidorowo-koperkowy, curry itp)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mortadela smażona
Następny przepis: Marynowana cebulka dymka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode