Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw
Zadbaj o wyjątkowy smak swoich grillowanych warzyw dzięki temu rewelacyjnemu przepisowi na pikantną marynatę z sosem sojowym. Ten wyrazisty sos, pełen aromatycznych przypraw, doda twoim warzywom na grilla wyjątkowego charakteru. Pikantne nuty przypraw idealnie komponują się tu z delikatnym smakiem soi. Marynata ta pasuje do każdego rodzaju warzyw, podkreślając ich naturalny smak, a dodatkowo zaskakując niebanalną pikantnością. Bez względu na to, czy planujesz grillowany kabob, smażone szparagi, czy klasyczne warzywa grillowane, ta pikantna marynata z sosem sojowym będzie doskonałym wyborem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki sosu sojowego
- czubata łyżeczka musztardy
- szczypta chili
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki miodu
- sól do smaku
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w misce lub plastikowym pojemniku. Do „sosu” wrzucić dowolne warzywa (cukinia, papryka, bakłażan, cebula etc) i marynować przez ok 1 godzinę. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować kilka chwil.
Pikantna marynata z sosem sojowym do grillowanych warzyw – dodatkowe informacje
Do grillowanych warzyw świetnie sprawdzają się różnego rodzaju jogurtowe sosy (czosnkowy, pomidorowo-koperkowy, curry itp)