Pijany rodzynkowiec
Pijany rodzynkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie smak słodkich rodzynków z wyraźnym akcentem alkoholu. To nasączone aromatem rumu czy koniaku, eleganckie i smakowite ciasto przygotowuje się z wykorzystaniem prostych składników, które zawsze można znaleźć w swojej kuchni. To prawdziwy majstersztyk smaku – miękkie, wilgotne, a zarazem lekko alkoholowe, co nadaje mu wyjątkowego charakteru. Pomimo sugestywnej nazwy, pijany rodzynkowiec jest też łagodny w smaku, więc nie bójcie się go, nawet jeśli zazwyczaj unikacie alkoholu w deserach. Właśnie taką równowagę smaków doceni każdy smakosz. Idealnie komponuje się z popołudniową herbatą czy kawą.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na biszkopt (ciemny):
- 8 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- Na masę:
- 3 budynie czekoladowe (lub 2 duże)
- litr mleka
- pół szklanki cukru (jeśli za mało, dodać według uznania)
- 250 g margaryny (cała)
- Polewa z rodzynkami:
- 2 opakowania małe, lub 1 duże rodzynek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 18%
- dowolny alkohol (wódka, jakaś nalewka, winko)
Pijany rodzynkowiec – jak zrobić?
- Rodzynki zalać alkoholem tak, aby zamoczyły się w nim całe. przykryć miską, bądź pokrywką. Odstawić przynajmniej na 24 h, aby wciągnęły alkohol. Od czasu do czasu zamieszać.
- Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać mąki, żółtka, kakao i olej. Wszystko wymieszać na niskich obrotach miksera, bądź łyżką.
- Biszkopt piec 35-40 minut w 180 stopniach.
- Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 części.
- Masa:
- Zagotować w garnku pół litra mleka razem z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, aby nie przypalić budyniu.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zmiksować margarynę, aż do czasu kiedy zrobi się pulchna i jasna, wtedy powoli i ostrożnie dodawać wystudzony całkowicie budyń. Jeśli masa będzie zbyt mało słodka, polecam w tej chwili dodawać cukier puder według uznania.
- Polewa z rodzynkami:
- Po przynajmniej 24 h osączyć rodzynki (jeśli nie wchłonęły całego alkoholu). Pozostałym płynem nasączyć biszkopty.
- Rozpuścić margarynę, dodać cukier, zdjąć z ognia i dodać kakao, a później śmietanę. Do powstałej polewy dodać rodzynki.
- Przełożenie:
- Biszkopt-krem budyniowy-biszkopt-polewa z rodzynkami.
Smacznego! 😉
Porady – Pijany rodzynkowiec – dodatkowe informacje
Jeśli budyń okaże się za mało słodki, w trakcie ucierania go z margaryną proponuję dodać według uznania cukier puder.