Pijany rodzynkowiec

Pijany rodzynkowiec

Pijany rodzynkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie smak słodkich rodzynków z wyraźnym akcentem alkoholu. To nasączone aromatem rumu czy koniaku, eleganckie i smakowite ciasto przygotowuje się z wykorzystaniem prostych składników, które zawsze można znaleźć w swojej kuchni. To prawdziwy majstersztyk smaku – miękkie, wilgotne, a zarazem lekko alkoholowe, co nadaje mu wyjątkowego charakteru. Pomimo sugestywnej nazwy, pijany rodzynkowiec jest też łagodny w smaku, więc nie bójcie się go, nawet jeśli zazwyczaj unikacie alkoholu w deserach. Właśnie taką równowagę smaków doceni każdy smakosz. Idealnie komponuje się z popołudniową herbatą czy kawą.

Składniki:

  • Na biszkopt (ciemny):
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • Na masę:
  • 3 budynie czekoladowe (lub 2 duże)
  • litr mleka
  • pół szklanki cukru (jeśli za mało, dodać według uznania)
  • 250 g margaryny (cała)
  • Polewa z rodzynkami:
  • 2 opakowania małe, lub 1 duże rodzynek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • dowolny alkohol (wódka, jakaś nalewka, winko)

Pijany rodzynkowiec – jak zrobić?

  1. Rodzynki zalać alkoholem tak, aby zamoczyły się w nim całe. przykryć miską, bądź pokrywką. Odstawić przynajmniej na 24 h, aby wciągnęły alkohol. Od czasu do czasu zamieszać.
  2. Biszkopt:
    • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać mąki, żółtka, kakao i olej. Wszystko wymieszać na niskich obrotach miksera, bądź łyżką.
    • Biszkopt piec 35-40 minut w 180 stopniach.
    • Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 części.
  3. Masa:
    • Zagotować w garnku pół litra mleka razem z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, aby nie przypalić budyniu.
    • Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zmiksować margarynę, aż do czasu kiedy zrobi się pulchna i jasna, wtedy powoli i ostrożnie dodawać wystudzony całkowicie budyń. Jeśli masa będzie zbyt mało słodka, polecam w tej chwili dodawać cukier puder według uznania.
  4. Polewa z rodzynkami:
    • Po przynajmniej 24 h osączyć rodzynki (jeśli nie wchłonęły całego alkoholu). Pozostałym płynem nasączyć biszkopty.
    • Rozpuścić margarynę, dodać cukier, zdjąć z ognia i dodać kakao, a później śmietanę. Do powstałej polewy dodać rodzynki.
  5. Przełożenie:
    • Biszkopt-krem budyniowy-biszkopt-polewa z rodzynkami.

Smacznego! 😉

Porady – Pijany rodzynkowiec – dodatkowe informacje

Jeśli budyń okaże się za mało słodki, w trakcie ucierania go z margaryną proponuję dodać według uznania cukier puder.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIJANY KOKOS
Następny przepis: Pijany Kurczak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode