Pijane pierniczki z miodem pitnym
Zapach cynamonu, korzennych przypraw i świergotanie mielonego pieprzu, to właściwie znaki rozpoznawcze Świąt Bożego Narodzenia. Istnieje jednak sposób, by jeszcze bardziej uatrakcyjnić ten czas. Rozważmy wypróbowanie przepisu na „Pijane pierniczki z miodem pitnym”. To niezwykłe połączenie klasyki z nowoczesnym zwrotem. Klasyczne pierniki, wspaniałe w smaku dzięki dodatkowi miodu pitnego, stają się prawdziwym kulinarnym dziełem. Każdy kęs jest wybuchem smaku. Jeśli szukasz interesujących wersji tradycyjnej świątecznej wypieki, ten przepis na pierniki z miodem jest strzałem w dziesiątkę. Przygotuj się na domową atmosferę pełną aromatu i ciepła. Ta propozycja to prawdziwe odzwierciedlenie magii Świąt.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 420 g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 1/2 szklanki* miodu pitnego (dwójniak lub trójniak)
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej mieszanki, ewentualnie sklepowej bez dodatku cukru)
- łyżeczka prawdziwego kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- *szklanka o pojemności 250 ml
„pijane” pierniczki z miodem pitnym – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy do miski wraz z kakao, dodajemy cukier puder i sodę oczyszczoną, a następnie robimy wgłębienie.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z miodem, dodajemy miód pitny i przyprawę do piernika, mieszamy do momentu połączenia się składników, studzimy.
- Ostudzoną masę maślano-miodową, wlewamy w zagłębienie w sypkich składnikach, dodajemy jajka i wyrabiamy jednolite ciasto (ciasto jest dość klejące, ale nie należy dodawać do niego więcej mąki).
- Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, którą owijamy szczelnie folią spożywczą. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na tydzień (okres leżakowania).
- Po tygodniu ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty. Układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C. Pieczemy przez 8-10 minut na złocisto-brązowy kolor. Wystudzone pierniczki udekorować według uznania.
Słowa kluczowe: pierniki z miodem przepis, przepis na pierniczki z miodem
Pijane pierniczki z miodem pitnym – dodatkowe informacje
Pierniczki z tego przepisu są już odpowiednio kruche na drugi dzień po upieczeniu, nie wymagają pieczenia z miesięcznym wyprzedzeniem. Ponadto, doskonale się przechowywują w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pijane, smażone banany w czekoladzie
Następny przepis: PIJANY KOKOS