PIJANA KUKUŁKA

PIJANA KUKUŁKA

Zapraszamy do zanurzenia się w doświadczeniu kulinarnym, jakim jest przygotowanie ciasta „Pijana Kukułka”. To niezwykle smakowity deser, który jest idealnym połączeniem słodkości i ostrości alkoholu. Biorąc pod uwagę jego unikalny charakter, Pijana Kukułka jest idealna zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienny deser. W skład jej sekretnej receptury wchodzą cukierki, które dodają niezapomnianego smaku. Ciasto Kukułka z cukierkami to prawdziwe szał karnawałowy wśród wypieków. Przygotuj się na niezwykły seans smaków, kiedy zdecydujesz się na przyrządzenie tego wyjątkowego ciasta. Nie czekaj, odkryj magiczny świat ciasta „Pijana Kukułka”.

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 7 szt. jajek
  • 3/4 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. kartoflanki
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • WARSTWA 1
  • 1/2 l. śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 op. Śmietan Fix
  • WARSTWA 2 Z KUKUŁKĄ
  • 1 szk. gorącej wody
  • 3 łyżki rozpuszczalnego kakao lub czekolady do picia
  • 40 dkg. cukierki kukułki
  • 10 dkg. czekolada mleczna
  • 10 dkg. czekolada gorzka
  • 50 ml. spirytus 96%
  • WARSTWA 3 ŚMIETANOWA
  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 op. śmietan fix
  • WARSTWA 4 CZEKOLADOWA
  • 3 łyżki kakao rozpuszczalnego lub czekolady pitnej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1/2 kostki Kasi
  • 10 dkg. czekolady gorzkiej
  • 10 dkg. czekolady mlecznej
  • 20 ml. spirytus 96%
  • WARSTWA 5
  • 10 dkg. czekolady białej
  • 1 łyżka mleka

Pijana kukułka – jak zrobić?

  1. Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając dodawać cukier, rozmącone żółtka, obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Całość delikatnie wymieszać, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 20 minut. Przestudzić, przeciąć na dwie połowy. Jedną z nich ułożyć ponownie na blaszce wyłożonej papierem i przygotować warstwy.
  2. WARSTWA 1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietaną fix, rozłożyć na pierwszej połowie biszkoptu i przykryć drugą połową.
  3. WARSTWA 2 Z KUKUŁKĄ. Kakao zalać gorącą wodą, wymieszać i przelać do garnka. Następnie dodać kukułki i gotować na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia i do gorącej masy włożyć obie połamane czekolady, mieszać do czasu ich rozpuszczenia. Przestudzić, dodać spirytus, dokładnie połączyć go z masą i wylać na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.
  4. WARSTWA 3 ŚMIETANOWA. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietaną fixem, a następnie wylać na warstwę z kukułką. Całość przykryć warstwą czekoladową.
  5. WARSTWA 4 CZEKOLADOWA. Kakao lub czekoladę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, wymieszać, przelać do rondelka, dodać tłuszcz i gotować na wolnym ogniu do czasu całkowitego połączenia się czekolady z tłuszczem. Zdjąć z ognia, dodać obie połamane czekolady, mieszać do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Przestudzić, dodać spirytus, dokładnie połączyć i całość wylać na śmietanę.
  6. WARSTWA 5. W rondelku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę, mieszać do czasu jej rozpuszczenia i gorącą za pomocą łyżki delikatnie popisać warstwą czekoladową. Gotowe ciasto wstawić do chłodnego miejsca na minimum 6 godzin. Życzę smacznego, jest naprawdę super.

Słowa kluczowe: ciasto kukułka z cukierkami, ciasto pijana kukułka, pijana kukułka

PIJANA KUKUŁKA – dodatkowe informacje

Proszę wykonać zgodnie z przepisem a każdy kto spróbuje będzie zachwycony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pijak z rodzynkami
Następny przepis: Pijane rodzynki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode