PIJANA KUKUŁKA
Zapraszamy do zanurzenia się w doświadczeniu kulinarnym, jakim jest przygotowanie ciasta „Pijana Kukułka”. To niezwykle smakowity deser, który jest idealnym połączeniem słodkości i ostrości alkoholu. Biorąc pod uwagę jego unikalny charakter, Pijana Kukułka jest idealna zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienny deser. W skład jej sekretnej receptury wchodzą cukierki, które dodają niezapomnianego smaku. Ciasto Kukułka z cukierkami to prawdziwe szał karnawałowy wśród wypieków. Przygotuj się na niezwykły seans smaków, kiedy zdecydujesz się na przyrządzenie tego wyjątkowego ciasta. Nie czekaj, odkryj magiczny świat ciasta „Pijana Kukułka”.
Piotr Zieliński
Składniki:
- BISZKOPT
- 7 szt. jajek
- 3/4 szk. mąki tortowej
- 1/4 szk. kartoflanki
- 3/4 szk. cukru
- 2 łyżki kakao
- 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- WARSTWA 1
- 1/2 l. śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 op. Śmietan Fix
- WARSTWA 2 Z KUKUŁKĄ
- 1 szk. gorącej wody
- 3 łyżki rozpuszczalnego kakao lub czekolady do picia
- 40 dkg. cukierki kukułki
- 10 dkg. czekolada mleczna
- 10 dkg. czekolada gorzka
- 50 ml. spirytus 96%
- WARSTWA 3 ŚMIETANOWA
- 1/2 l. śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 op. śmietan fix
- WARSTWA 4 CZEKOLADOWA
- 3 łyżki kakao rozpuszczalnego lub czekolady pitnej
- 3 łyżki gorącej wody
- 1/2 kostki Kasi
- 10 dkg. czekolady gorzkiej
- 10 dkg. czekolady mlecznej
- 20 ml. spirytus 96%
- WARSTWA 5
- 10 dkg. czekolady białej
- 1 łyżka mleka
Pijana kukułka – jak zrobić?
- Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając dodawać cukier, rozmącone żółtka, obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Całość delikatnie wymieszać, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 20 minut. Przestudzić, przeciąć na dwie połowy. Jedną z nich ułożyć ponownie na blaszce wyłożonej papierem i przygotować warstwy.
- WARSTWA 1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietaną fix, rozłożyć na pierwszej połowie biszkoptu i przykryć drugą połową.
- WARSTWA 2 Z KUKUŁKĄ. Kakao zalać gorącą wodą, wymieszać i przelać do garnka. Następnie dodać kukułki i gotować na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia i do gorącej masy włożyć obie połamane czekolady, mieszać do czasu ich rozpuszczenia. Przestudzić, dodać spirytus, dokładnie połączyć go z masą i wylać na biszkopt. Pozostawić do zastygnięcia.
- WARSTWA 3 ŚMIETANOWA. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietaną fixem, a następnie wylać na warstwę z kukułką. Całość przykryć warstwą czekoladową.
- WARSTWA 4 CZEKOLADOWA. Kakao lub czekoladę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, wymieszać, przelać do rondelka, dodać tłuszcz i gotować na wolnym ogniu do czasu całkowitego połączenia się czekolady z tłuszczem. Zdjąć z ognia, dodać obie połamane czekolady, mieszać do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Przestudzić, dodać spirytus, dokładnie połączyć i całość wylać na śmietanę.
- WARSTWA 5. W rondelku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę, mieszać do czasu jej rozpuszczenia i gorącą za pomocą łyżki delikatnie popisać warstwą czekoladową. Gotowe ciasto wstawić do chłodnego miejsca na minimum 6 godzin. Życzę smacznego, jest naprawdę super.
Słowa kluczowe: ciasto kukułka z cukierkami, ciasto pijana kukułka, pijana kukułka
PIJANA KUKUŁKA – dodatkowe informacje
Proszę wykonać zgodnie z przepisem a każdy kto spróbuje będzie zachwycony.