Pijak z rodzynkami

Pijak z rodzynkami

„Pijak z rodzynkami” to idealne ciasto dla miłośników duetu słodko-gorzkiego. Ta wariacja na temat klasycznego „pijaka” dodaje do decydującego alkoholowego uderzenia subtelne notesy smaku od suszonych owoców. Ciasto jest błyskawiczne do przyrządzenia, a jego niepowtarzalny smak przynosi rozkosz podniebieniu. Ciemne, wilgotne wnętrze przepełnione jest słodkimi rodzynkami, które idealnie kontrastują z wyrazistym smakiem kawy, rumu i kakao. „Pijak z rodzynkami” to doskonała propozycja na podwieczorek lub zakończenie uroczystego posiłku. Na pewno zaskoczy swoim smakiem niejednego gościa. Zawarte w cieście alkoholowe nuty gwarantują, że to ciasto długo zostanie zapamiętane.

Składniki:

  • ciasto
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki kakao
  • dodatkowo
  • 500 g rodzynek
  • 3/4 butelki wódki (z półlitrowej)
  • słoik dżemu wiśniowego
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • odrobina gorącej wody

Pijak z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Rodzynki wsypujemy do słoika lub garnka i zalewamy wódką. Zostawiamy przykryte na noc.
  2. Ciasto:
    • Białka ubijamy, wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, po trochu mąkę, kakao, oliwę i wodę, a także proszek. Pieczemy 30 minut w formie wyłożonej papierem (forma 39×24).
  3. Rodzynki odsączamy. Pozostałą wódkę z rodzynek mieszamy z kawą zaparzoną w odrobinie wody (ok. 50 ml, tyle żeby kawa rozpuściła się).
    • Ciasto kroimy w poprzek, dół nasączamy połową wódki z kawą. Następnie ten blat smarujemy dżemem, przykrywamy drugim blatem i ten drugi nasączamy drugą połową wódki.
  4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w dużej misce w kąpieli wodnej. Kiedy całość jest już płynna wkładamy do miski rodzynki i mieszamy tak, aby wszystkie były pokryte czekoladą. Rodzynki wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do lodówki i zostawiamy na noc.

Pijak z rodzynkami – dodatkowe informacje

Ciasto pijak z rodzynkami jest najsmaczniejsze następnego dnia. Blachę do pieczenia należy użyć o wymiarach 39×24.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pigwówka z rumem i sokiem z dzikiej róży
Następny przepis: PIJANA KUKUŁKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode