Pijak z rodzynkami
„Pijak z rodzynkami” to idealne ciasto dla miłośników duetu słodko-gorzkiego. Ta wariacja na temat klasycznego „pijaka” dodaje do decydującego alkoholowego uderzenia subtelne notesy smaku od suszonych owoców. Ciasto jest błyskawiczne do przyrządzenia, a jego niepowtarzalny smak przynosi rozkosz podniebieniu. Ciemne, wilgotne wnętrze przepełnione jest słodkimi rodzynkami, które idealnie kontrastują z wyrazistym smakiem kawy, rumu i kakao. „Pijak z rodzynkami” to doskonała propozycja na podwieczorek lub zakończenie uroczystego posiłku. Na pewno zaskoczy swoim smakiem niejednego gościa. Zawarte w cieście alkoholowe nuty gwarantują, że to ciasto długo zostanie zapamiętane.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki kakao
- dodatkowo
- 500 g rodzynek
- 3/4 butelki wódki (z półlitrowej)
- słoik dżemu wiśniowego
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół kostki masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- odrobina gorącej wody
Pijak z rodzynkami – jak zrobić?
- Rodzynki wsypujemy do słoika lub garnka i zalewamy wódką. Zostawiamy przykryte na noc.
- Ciasto:
- Białka ubijamy, wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, po trochu mąkę, kakao, oliwę i wodę, a także proszek. Pieczemy 30 minut w formie wyłożonej papierem (forma 39×24).
- Rodzynki odsączamy. Pozostałą wódkę z rodzynek mieszamy z kawą zaparzoną w odrobinie wody (ok. 50 ml, tyle żeby kawa rozpuściła się).
- Ciasto kroimy w poprzek, dół nasączamy połową wódki z kawą. Następnie ten blat smarujemy dżemem, przykrywamy drugim blatem i ten drugi nasączamy drugą połową wódki.
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w dużej misce w kąpieli wodnej. Kiedy całość jest już płynna wkładamy do miski rodzynki i mieszamy tak, aby wszystkie były pokryte czekoladą. Rodzynki wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do lodówki i zostawiamy na noc.
Pijak z rodzynkami – dodatkowe informacje
Ciasto pijak z rodzynkami jest najsmaczniejsze następnego dnia. Blachę do pieczenia należy użyć o wymiarach 39×24.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pigwówka z rumem i sokiem z dzikiej róży
Następny przepis: PIJANA KUKUŁKA