Pigwówka z rumem i sokiem z dzikiej róży
W jesiennym okresie warto spożywać produkty, które wzmacniają naszą odporność. Właśnie dlatego prezentuje przepis na niebanalną pigwówkę z rumem i sokiem z dzikiej róży. Wyjątkowy aromat i smak pigwy, który idealnie komponuje się z ostrzejszym rumem, czyni tę nalewkę doskonałym pomysłem na gorący wieczór pod kocykiem. Dość oryginalnym dodatkiem jest sok z dzikiej róży – bogactwo witamin w tym soczku sprawia, że nasza pigwówka jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Doskonała do popijania samotnie, a także jako podstawowy alkohol w domowych koktajlach. Zachęcam do przygotowania tej aromatycznej nalewki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram dojrzałych pigw
- 0,5 kilograma cukru
- 0,5 litra wódki
- 250 mililitrów rumu
- 4 łyżki soku z owoców dzikiej róży
Pigwówka z rumem i sokiem z dzikiej róży – jak zrobić?
- Z owoców usuwamy pestki i kroimy je na małe kawałki. Owoce układamy w słoju i zasypujemy cukrem, dodajemy sok z dzikiej róży i odstawiamy na 10 dni.
- Po tym czasie zlewamy syrop, mieszamy z rumem i wódką. Odstawiamy na 2 miesiące.
- Następnie pigwówkę przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie.
Porady – dodatkowe informacje
Nalewkę z pigwy z rumem i sokiem z dzikiej róży można przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy. By zwiększyć moc nalewki zamiast wódki można użyć spirytusu. Ja jednak wolę użyć wódki, wtedy nalewka jest delikatniejsza, w sam raz na babskie wieczory. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona 🙂