Piersi z kurczaka w zupie cebulowej w śmietanie

Piersi z kurczaka w zupie cebulowej w śmietanie

Podnoszący na duchu, domowy przepis na piersi z kurczaka w zupie cebulowej ze śmietaną. To danie, które zaspokaja apetyt i zapewnia komfort, łączy soczyste piersi z kurczaka z pełnymi smaków zupą cebulową. Pomysłowe połączenie tradycyjnej zupy cebulowej ze śmietaną dodaje jedwabistej tekstury i subtelnej słodyczy. To komfortowe jedzenie, które jest łatwe do przygotowania i skomponowane z prostych składników, jest idealne na rodzinny obiad w chłodniejsze dni. Ta apetyczna potrawa jest jednocześnie pełna smaku i elegancka, a jej kremowy wygląd z pewnością przyciągnie szerokie grono smakoszy.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 160g śmietany kwaśnej
  • 1 opakowanie zupy cebulowej Knorr
  • 8 pieczarek
  • tłuszcz do smażenia
  • wegeta, pieprz, sól

Piersi z kurczaka w zupie cebulowej w śmietanie – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka oczyścić. Każdą pojedynczą pierś z kurczaka pokroić poprzek na pół.
  2. Piesi układać na rozgrzany tłuszcz, posypać wegetą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  3. Gdy piersi będą obsmażone podlać wodą i smażyć do miękkości, ok 1h.
  4. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, usmażyć na tłuszczu.
  5. Usmażone pieczarki dodać do usmażonego kurczaka.
  6. Zupę cebulową rozmieszać w śmietanie, zahartować sosem spod mięsa.
  7. Śmietanę z zupą cebulową wlać do mięsa, wymieszać, zagotować.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli lubimy gęściejsze sosy można zagęścić go mąką pszenną rozmieszaną w małej ilości wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierwsze ciasteczka niemowlaka - krok po kroku
Następny przepis: Piętrowy tort z lukrem plastycznym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode