Piersi z kurczaka w zupie cebulowej w śmietanie
Podnoszący na duchu, domowy przepis na piersi z kurczaka w zupie cebulowej ze śmietaną. To danie, które zaspokaja apetyt i zapewnia komfort, łączy soczyste piersi z kurczaka z pełnymi smaków zupą cebulową. Pomysłowe połączenie tradycyjnej zupy cebulowej ze śmietaną dodaje jedwabistej tekstury i subtelnej słodyczy. To komfortowe jedzenie, które jest łatwe do przygotowania i skomponowane z prostych składników, jest idealne na rodzinny obiad w chłodniejsze dni. Ta apetyczna potrawa jest jednocześnie pełna smaku i elegancka, a jej kremowy wygląd z pewnością przyciągnie szerokie grono smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 160g śmietany kwaśnej
- 1 opakowanie zupy cebulowej Knorr
- 8 pieczarek
- tłuszcz do smażenia
- wegeta, pieprz, sól
Piersi z kurczaka w zupie cebulowej w śmietanie – jak zrobić?
- Piersi z kurczaka oczyścić. Każdą pojedynczą pierś z kurczaka pokroić poprzek na pół.
- Piesi układać na rozgrzany tłuszcz, posypać wegetą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
- Gdy piersi będą obsmażone podlać wodą i smażyć do miękkości, ok 1h.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, usmażyć na tłuszczu.
- Usmażone pieczarki dodać do usmażonego kurczaka.
- Zupę cebulową rozmieszać w śmietanie, zahartować sosem spod mięsa.
- Śmietanę z zupą cebulową wlać do mięsa, wymieszać, zagotować.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli lubimy gęściejsze sosy można zagęścić go mąką pszenną rozmieszaną w małej ilości wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierwsze ciasteczka niemowlaka - krok po kroku
Następny przepis: Piętrowy tort z lukrem plastycznym