Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie
Pielmieni to tradycyjne rosyjskie pierożki, znane i lubiane również na Ukrainie. Są one gęsto związane z kuchnią wschodnioeuropejską, stanowiąc jeden z jej najbardziej charakterystycznych składników. Ten przepis na pielmieni z mięsem mielonym jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy kochają smaki prosto z Rosji i Ukrainy. Starannie dobrany farsz sprawia, że pierożki są soczyste i pełne smaku. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na pielmieni – pierożki, które po prostu rozpływają się w ustach, i przenieś się w kulinarną podróż do serca wschodniej Europy!
Piotr Zieliński
Składniki:
- FARSZ:
- -500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub według preferencji
- -1 jajko
- -garść natki pietruszki
- -płaska łyżeczka pieprzu i soli
- -2 łyżki mleka
- -2 ząbki czosnku
- -1 mała cebula
- CIASTO:
- -80 dag mąki
- -1 jajko
- -łyżeczka soli
- -480 ml wrzącej wody
- BULION:
- -2x kostki rosołowe
- -ok. 4 l wody
- -2 łyżeczki soli
- DO OKRASZENIA:
- -1/2 kostki masła
Pierożki z mięsem mielonym – pierożki rosyjskie
Sposób przygotowania:
-
1.
CIASTO
Przesiej mąkę na stolnicę, wbij jajko, dodaj łyżeczkę soli i zalej wrzącą wodą. Mieszaj łyżką, uważając, żebyś się nie poparzyć. Po chwili wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Odstaw na około 10 minut, aby odparowało. -
2.
FARSZ
Mięso mielone umieść w misce, dodaj 1 jajko, sól, pieprz i 2 łyżki mleka. Przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane cebule i natkę pietruszki również dodaj do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy. -
3.
Gotowe ciasto podziel na 3 części. Weź jedną część i rozwałkuj je jak na makaron. Wytnij krążki za pomocą większego kieliszka lub małej foremki do ciastek. Na każdy krążek nałóż małą łyżeczkę farszu, a następnie zlep brzegi, tworząc małe pierożki w kształcie półksiężyców. Gotowe pierożki wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj przez 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Powtarzaj, aż wykorzystasz cały farsz i ciasto. Po wyjęciu z wody przekładaj do miski i delikatnie wymieszaj z masełkiem.
Pierożki z mięsem mielonym – Pielmieni rosyjskie – dodatkowe informacje
– Następnego dnia pielmieni można wrzucić na chwilę do gorącego bulionu lub podgrzać na patelni.
– Z orginalnego przepisu podaje się do nich pieprz zmieszany z octem.
– Można podawać bez dodatków lub według swojego uznania
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierożki kebabowe
Następny przepis: Pierś faszerowana serem i porem