Pierożki Gyros
Zapraszam do odkrywania kuchni greckiej w nieco nietypowy sposób – poprzez połączenie jej smaków z tradycyjnymi, polskimi pierogami. Prezentowany przepis na pierożki gyros zadowoli miłośników pikantnych, bogatych w smaku potraw. To oryginalne danie łączy w sobie soczystość mięsa z gyrosa oraz lekkostrawną, delikatną pierogową skorupkę. Idealne na rodzinny obiad lub imprezę z przyjaciółmi. Te unikalne pierożki z gyrosem doskonale sprawdzą się jako szybki lunch czy ciepła kolacja. Niezależnie od okazji, pierogi gyros z pewnością dostarczą aromatycznych doznań i zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1/2 litra mleka
- 10 dkg drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oregano
- 1 jajko, 2 żółtka
- 1/2 margaryny
- Farsz:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 przyprawy gyros
- 2 papryki czerwone
- 1/2 kg pieczarek
- 30 dkg sera żółtego
- 4 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Pierożki gyros – jak zrobić?
-
1.
Farsz: Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju. -
2.
Mięso pokrojone w kostkę usmażyć na oleju, posypać przyprawą gyros. -
3.
Paprykę i pieczarki również pokroić w kostkę, usmażyć, posypać oregano i posolić. -
4.
Po usmażeniu połączyć wszystkie składniki. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Jak już farsz będzie letni dodać starty żółty ser. -
5.
W letnim mleku zmieszać drożdże, jajka, cukier, margarynę (roztopioną i wystudzoną) dać to wszystko do mąki. Dodać sól i oregano. Zarobić ciasto tak jak na pierogi. -
6.
Rozwałkować ciasto, wykrawać większą szklanką kółka. Nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Układać na blasze i nakłuć wykałaczką po parę dziurek. Piec aż się zarumienią.
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują pierożki gyros maczane w sosie czosnkowym, albo z barszczem czerwonym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami
Następny przepis: Pierożki kebabowe