Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Jeśli jesteś miłośnikiem polskiej kuchni i aromatycznych smaków, ten przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta na pewno przyciągnie Twoją uwagę. Rozpływające się w ustach pierogi wypełnione kremowym szpinakiem, który stał się jeszcze smaczniejszy dzięki dodatkowi fety, to przysmak, który po prostu mówi „Spróbuj mnie!” To danie jest idealną kombinacją wyrazistych smaków i piękna prezentacji. Co więcej, odpowiedni wybór przypraw do szpinaku sprawi, że ten klasyczny przepis nabierze unikalnej, niepowtarzalnej nuty. Już teraz zapraszam do jego przygotowania – to satysfakcja gwarantowana!

Składniki:

  • Farsz:
  • 25 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag sera feta
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • biały pieprz według uznania
  • przyprawa Tikka Masala według uznania
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • mąką pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól do gotowania

Pierogi ze szpinakiem i serem feta – jak zrobić?

  1. Farsz. 1.
    Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto. 2.
    Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
  3. Formowanie pierogów. 3.
    Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  4. Gotowanie. 4.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy.
  5. Gotowe danie. 5.
    Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Jeżeli nie mamy przyprawy Tikka Masala możemy użyć innych ulubionych przypraw, takich jak przyprawy do szpinaku. W skład tej przyprawy wchodzą: kolendra, czosnek, kumin, pomidory i skórka cytrynowa. Ponieważ ser feta jest słony, farszu nie solimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym
Następny przepis: Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode