Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Jeśli jesteś miłośnikiem polskiej kuchni i aromatycznych smaków, ten przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta na pewno przyciągnie Twoją uwagę. Rozpływające się w ustach pierogi wypełnione kremowym szpinakiem, który stał się jeszcze smaczniejszy dzięki dodatkowi fety, to przysmak, który po prostu mówi „Spróbuj mnie!” To danie jest idealną kombinacją wyrazistych smaków i piękna prezentacji. Co więcej, odpowiedni wybór przypraw do szpinaku sprawi, że ten klasyczny przepis nabierze unikalnej, niepowtarzalnej nuty. Już teraz zapraszam do jego przygotowania – to satysfakcja gwarantowana!
admin
Składniki:
- Farsz:
- 25 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag sera feta
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- biały pieprz według uznania
- przyprawa Tikka Masala według uznania
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- około 1 szklanka ciepłej wody
- Dodatkowo:
- mąką pszenna do posypania stolnicy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do gotowania
Pierogi ze szpinakiem i serem feta – jak zrobić?
-
1.
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy. -
2.
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. -
3.
Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. -
4.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy. -
5.
Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Jeżeli nie mamy przyprawy Tikka Masala możemy użyć innych ulubionych przypraw, takich jak przyprawy do szpinaku. W skład tej przyprawy wchodzą: kolendra, czosnek, kumin, pomidory i skórka cytrynowa. Ponieważ ser feta jest słony, farszu nie solimy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym
Następny przepis: Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami