Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

Tradycyjny polski przepis na pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami to propozycja idealna na wigilijny stół. To połączenie naturalnych, sezonowych składników, które znakomicie się uzupełniają. Pierogi są doskonałym daniem, które może być przygotowane wcześniej i podane jako danie główne lub jako przystawka. Wzruszająco domowy smak kapusty przygotowanej w thermomixie z delikatnym aromatem suszonych grzybów, zawiniętych w delikatne ciasto pierogowe, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Choć przepis wydaje się skomplikowany, to przy użyciu thermomixa jego wykonanie jest niezwykle proste i przyjemne.

Składniki:

  • Ciasto
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 mała kapusta biała
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • Do gotowania
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. 1.
    Farsz

    • Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, posolić.
    • Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć liście i ziele.
    • Kapustę pokroić w paski i ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, a następnie bardzo dokładnie wycisnąć wodę przez gazę.
    • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju.
    • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa.
    • Farsz połączyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem.
  2. 2.
    Ciasto

    • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.
    • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę.
    • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części.
  3. 3.
    Lepienie pierogów

    • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką.
    • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki.
    • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju, i wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
    • Gotować przez ok. 1 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.
    • Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tacę do lekkiego przeschnięcia.

Porady – Dodatkowe informacje

Pierożki ze słodką kapustą i suszonymi grzybami najlepiej smakują podsmażone z obu stron na rumiano i polane przesmażoną cebulką na maśle.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi z ziemniakami
Następny przepis: Pierogi ze sliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode