Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami
Tradycyjny polski przepis na pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami to propozycja idealna na wigilijny stół. To połączenie naturalnych, sezonowych składników, które znakomicie się uzupełniają. Pierogi są doskonałym daniem, które może być przygotowane wcześniej i podane jako danie główne lub jako przystawka. Wzruszająco domowy smak kapusty przygotowanej w thermomixie z delikatnym aromatem suszonych grzybów, zawiniętych w delikatne ciasto pierogowe, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Choć przepis wydaje się skomplikowany, to przy użyciu thermomixa jego wykonanie jest niezwykle proste i przyjemne.
admin
Składniki:
- Ciasto
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki
- szczypta soli
- Farsz
- 2 garści suszonych grzybów
- 1 mała kapusta biała
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- Do gotowania
- sól
- 1 łyżka oleju
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami – jak zrobić?
-
1.
Farsz- Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, posolić.
- Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć liście i ziele.
- Kapustę pokroić w paski i ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, a następnie bardzo dokładnie wycisnąć wodę przez gazę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju.
- Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa.
- Farsz połączyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem.
-
2.
Ciasto- Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.
- Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę.
- Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części.
-
3.
Lepienie pierogów- Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką.
- Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki.
- Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju, i wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
- Gotować przez ok. 1 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tacę do lekkiego przeschnięcia.
Porady – Dodatkowe informacje
Pierożki ze słodką kapustą i suszonymi grzybami najlepiej smakują podsmażone z obu stron na rumiano i polane przesmażoną cebulką na maśle.