pierogi z ziemniakami
Wielu z nas kojarzy smak domowych pierogów ze swoim dzieciństwem. Niewątpliwie jednym z najpopularniejszych rodzajów tych pysznych kieszonkowych potraw są te nadziewane surowymi ziemniakami. Przepis na pierogi z surowymi ziemniakami to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, idealny w smaku i prosty do przygotowania. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięczają przede wszystkim ziemniaczanemu farszowi, który podczas gotowania zmienia się w delikatne purée. To danie nie dość, że jest smaczne, syte i rozgrzewające, to jeszcze idealnie nadaje się do zamrożenia i odgrzewania, dlatego pierogi z ziemniakami to doskonały pomysł na domową, sycącą kolację, ale też na zapas do zamrożenia na szybkie, domowe posiłki.
admin
Składniki:
- 70 dużych pierogów
- farsz: 1,5 kg ziemniaków, 1 cebula, pieprz, sól
- ciasto: 1 kg mąki, woda, 1 łyżka masła, 2 jajka
- okrasa: 2 cebule, 2 łyżki oleju, boczek (ja wykorzystuję resztki wędlin)
Pierogi z surowymi ziemniakami – jak zrobić?
- Farsz:
- Ciasto:
- Pieczenie:
Surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, usmażyć na złoto i odstawić do przestygnięcia.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja mieszkam składniki łyżką w misce, aż uformuje się gotowa masa. Następnie odrywam po kawałku ciasta i dłońmi formuję dużego pieroga, nakładając farsz.
Pierogi gotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu najlepiej smakują, gdy są podsmażone i okraszone cebulką i skwarkami.
Pierogi z ziemniakami – dodatkowe informacje
Ciasto dzięki dodadniu masła jest bardziej elastyczne i nabiera ładnego koloru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z żółtym serem
Następny przepis: Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami