Pierogi z truskawkami i serem białym

Pierogi z truskawkami i serem białym

Przywróć smak lata do swojego domu kiedykolwiek masz na to ochotę za sprawą aromatycznych pierogów z truskawkami i serem białym. Ten przepis łączy w sobie dojrzałe, soczyste truskawki z delikatnością białego sera, tworząc harmonię smaków, której trudno się oprzeć. Bez względu na to, czy szukasz pomysłu na ekspresowy deser, czy chcesz przygotować domowe pierożki dla dzieci – ten przepis jest dla Ciebie. Dzięki swojej prostocie, przepis na pierogi z truskawkami i serem białym może być także ciekawą alternatywą dla standardowych pierogów na przykład podczas rodzinnych celebracji. Odkryj nowy sposób na słodkości!

Składniki:

  • Ciasto na pierogi- ok. 50 szt.
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniej wody ( w razie konieczności dolać nieco więcej )
  • Farsz truskawkowo- serowy:
  • 30 dag świeżych truskawek
  • 30 dag sera białego lub twarogu
  • 3- 4 łyżki cukru- do smaku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Tłuszcz do polania:
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ponadto:
  • cukier, cynamon- do posypania po wierzchu

Pierogi z truskawkami i serem białym – jak zrobić?

  1. Wykonanie ciasta pierogowego:
    Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy dołek. Wlewamy oliwę, wbijamy żółtka, wsypujemy sól. Lekko zagniatamy, dolewając wodę. Wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne, gładkie. Formujemy kulkę.
    Przykrywamy ściereczkę, odstawiamy na ok. 15 min.
  2. Wykonanie farszu:
    Ser biały lub twaróg rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Doprawiamy cukrem do smaku. Wsypujemy cukier waniliowy.
  3. Świeże truskawki myjemy, drobno kroimy.
  4. Pokrojone truskawki łączymy z serem. Wsypujemy kaszę mannę, mieszamy.
  5. Po tym czasie na stolnicę wysypaną mąką przekładamy połowę ciasta pierogowego. Wałkujemy, niezbyt cienko, ale nie za grubo.
  6. Można kroić ciasto na kwadraty albo wycinać krążki, jak kto woli.
  7. Nakładamy na środek farsz.
  8. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, formując pieroga.
  9. Dekorujemy falbanką z ciasta brzegi pieroga albo ozdabiamy zębami widelca.
  10. Wyrabiamy ciasto do wykończenia farszu.
  11. Nastawiamy większy garnek z osoloną lekko wodą. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy kilka min., od momentu wypłynięcia pierogów.
  12. Pierogi łyżką cedzakową, od razu wykładamy porcjami na talerze.
  13. Polewamy stopionym tłuszczem i posypujemy cukrem z cynamonem.
    Podajemy na gorąco.
  14. Smacznego 😉

xxxx – dodatkowe informacje

Można użyć innych miękkich, sezonowych owoców. Kasza manna jest po to, aby pochłonąć- związać sok z truskawek i rozrzedzenie z twarogu. Pierogi można odgrzewać i zamrażać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi z serem i z miętą
Następny przepis: PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode