Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami to doskonałe połączenie smaków. Klasyczne, polskie danie, które urzeka swoją prostotą i intensywnością smaku. Idealne na letnie popołudnie, gdy jagody są w sezonie. Jeśli nie mamy świeżych jagód, idealną alternatywą mogą być jagody ze słoika, które równie dobrze podkreślą smak serowego farszu. Jedno jest pewne, te pierogi to prawdziwa uczta dla podniebienia, niezależnie od wieku. Wyobraź sobie delikatną, rozpływającą się w ustach pierogową skórkę, a w środku słodkie połączenie sera i soczystych jagód. Idealne na deser, choć niewątpliwie mogą także stanowić główne danie. Prawdziwy smak polskiego lata.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 750 gramów sera białego
  • 1,5 szklanki jagód
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy

Pierogi z serem i jagodami – jak zrobić?

  1. image-1t4v2o6
    1.
    Ser biały przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jagody ze słoika, mieszamy.
  2. image-0jjbvx4
    2.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką wałkujemy cienko ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy porcje farszu, zlepiamy pierogi robiąc falbankę.
  3. image-08jbi8a
    3.
    Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi z serem i jagodami – dodatkowe informacje

Podajemy polane śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z serem i szpinakiem
Następny przepis: Pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode