Pierogi z PIECZARKOWYM farszem
Pierogi z pieczarkowym farszem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Ukochane przez wszystkie pokolenia, sprawdzają się zarówno na obiad, jak i podczas rodzinnych spotkań. Delikatne, aksamitne ciasto, skrywające w sobie aromatyczny, pieczarkowy farsz to połączenie, które nigdy nie zawodzi. Ręczne formowanie pierogów daje wiele satysfakcji, a gotowe danie zawsze budzi zachwyt. Ten przepis na pierogi z pieczarkami jest prosty i uniwersalny – zapewni perfekcyjny smak nawet początkującym w kuchni. Wystarczy solidna porcja pysznego farszu z pieczarek, by zrozumieć, dlaczego pierogi z pieczarkowym farszem cieszą się tak ogromną popularnością.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ok.1 szklanki ciepłej wody
- olej 3 łyżki
- sól
- farsz:
- 1 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- odrobina oleju
- sól, pieprz
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- olej i 1 średnia cebulka do okraszenia pierogów
Pierogi z pieczarkowym farszem – jak zrobić?
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone pieczarki i razem wszystko smażymy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem – odparowujemy nadmiar wody. Gdy pieczarki przestygną, przekładamy je do blendera i dodajemy bułkę tartą. Możemy również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Z mąki, wody, oleju i soli zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu, gotować jeszcze około 2 minuty.
- Cebulkę drobno pokroić i na rozgrzanym oleju zrumienić na złoty kolor. Następnie okraszać nią świeżo ugotowane pierożki.
Słowa kluczowe: pierogi z pieczarkami przepis, farsz pieczarkowy do pierogów, farsz na pierogi z pieczarkami, jak zrobić farsz na pierogi, farsz pieczarkowy, farsz z pieczarek, pierogi z pieczarkami
Pierogi z PIECZARKOWYM farszem – dodatkowe informacje
pieczarki zamiast blendować można zmielić w maszynce do mielenia
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIEROGI Z MROŻONYCH OPIENIEK
Następny przepis: PIEROGI Z PODROBAMI