PIEROGI Z MROŻONYCH OPIENIEK
Właśnie teraz, kiedy właśnie dobiega końca sezon na grzyby, idealnym pomysłem jest wykorzystanie zgromadzonych zapasów. A co lepsze od tradycyjnych, domowych pierogów? Nic! Dlatego przedstawiamy przepis na pierogi z mrożonych opieniek – danie idealnie łączące nostalgiczny smak dzieciństwa z prostej, a zarazem wyjątkowej potrawy jaką są pierogi. Ta wersja tego popularnego przysmaku kuchni polskiej jest smaczna, pachnąca i niepowtarzalna. Wszystko dzięki starannie dobranym składnikom i naturalnym, domowym mrożonym opieńkom. Zrób pierogi według naszego przepisu i ciesz się smakiem prawdziwych, tradycyjnych pierogów z opieńkami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- FARSZ:
- 1 kg mrożonych obgotowanych opieniek
- 3 torebki ryżu
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- CIASTO:
- 1,5 kg mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- około 1,5 szklanki wody
Pierogi z mrożonych opieniek – jak zrobić?
- Opieńki przekręcić przez maszynkę, ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulkę zeszklić na oleju i dodać do grzybów. Wymieszać z ryżem i doprawić do smaku.
- Zagnieść ciasto i lepić pierożki. Gotować aż wypłyną.
PIEROGI Z MROŻONYCH OPIENIEK – dodatkowe informacje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem z kurczaka
Następny przepis: Pierogi z PIECZARKOWYM farszem