Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami
Za oknem rosną mrozy, a w domu coraz częściej unosi się zapach tradycyjnych potraw świątecznych. A co może być bardziej tradycyjne i smaczne niż pierogi? W tym przepisie połączymy w jednym pierogu trzy niezastąpione składniki – mięso, kapustę oraz grzyby. To sprawia, że są one nie tylko wyjątkowo sycące, ale także pełne smaków, które idealnie komponują się ze świątecznym stołem. Tak przyrządzone potrawy to prawdziwe skarby polskiej kuchni, które warto odkrywać na nowo. Ciepłe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami są idealne na zimowe wieczory.
admin
Składniki:
- Farsz:
- 1 kilogram łopatki wieprzowej
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 2 garście suszonych grzybów
- 2-3 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Ciasto:
- 1 kilogram mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko i żółtko
- 1/4 szklanki oleju
- odrobina soli
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami – jak zrobić?
-
1.
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzone mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w pióra, smażymy na oleju, mielimy razem z grzybami i kapustą na sitku o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. -
2.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. -
3.
Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz. -
4.
Pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi robiąc ozdobną falbankę. -
5.
Przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami – dodatkowe informacje
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami możemy popakować w torebki i zamrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem i szpinakiem
Następny przepis: Pierogi z mięsem mielonym