Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym

Przedstawiamy przepis na klasyczne, polskie pierogi z mięsem mielonym. To danie, które kojarzy się z domowym, rodzinym obiadem, jest zdecydowanie warte przygotowania. Nasze pierogi z mięsem mielonym wieprzowym to prawdziwa ucztą dla podniebienia i idealny pomysł na sycący obiad czy kolację. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym i odkryj, jak proste mogą być do zrobienia. Dodatkowo, podpowiemy Ci jak zrobić idealny, soczysty farsz na pierogi z mięsem mielonym, który sprawi, że twoje pierożki z mięsem mielonym będą nie tylko smaczne, ale i sycące. Baw się dobrze w kuchni i smacznego!

Składniki:

  • Na farsz:
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • koperek suszony według uznania
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około półtorej ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 średnia cebula
  • masło do smażenia
  • sól do gotowania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Pierogi z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. 1.Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.
  2. 2.Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
  3. 3.Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  4. 4.Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.

Pierogi z mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki.

Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami
Następny przepis: Pierogi z mięsem z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode