Pierogi z mięsem z kurczaka
Składniki:
- Składniki ciasta:
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 litra wody – wrzątku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1-2 łyżeczek soli
- Farsz mięsny na 1/2 porcje ciasta pierogowego:
- ok 300g mięso kury ugotowane na rosół lub pierś z kurczaka ugotowana na rosole
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/4 szkl. mleka
- 0,5 średniej cebuli posiekanej w małą kostkę i usmażonej na złoto na oleju
- 1 mała marchewka z rosołu
- 1 mała pietruszka z rosołu
- 1/4 średniego selera z rosołu
- małe jajo
- sól
- pieprz
Pierogi z mięsem z kurczaka – jak zrobić?
- Farsz nakładać na krążki ciasta i formować pierogi.
- Pierogi wrzucać na osolony wrzątek delikatnie zamieszać i gotować od chwili wypłynięcia ok 1-2min. w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
- Po ugotowaniu okrasić podsmażoną cebulka lub skrawkami.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę wsypać do miseczki, jedną garstkę odłożyć do późniejszego podsypywania. Dodać sól i olej. Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i mieszać łyżką do wchłonięcia wody. Zagnieść masę na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem na ok 15 min.
Rozwałkowywać kawałki ciasta podsypując odrobiną mąki na bardzo cienkie placki. Wykrawać szklanką kółka i lepić pierogi z dowolnie wybranym farszem.
Farsz:
Bułkę namoczyć w mleku i lekko odcisnąć. Mięso wraz z bułką i warzywami zmielić na miałko w maszynce. Dodać Doprawić solą i pieprzem. Ma powstać gęsta masa. Dodać małe jajko. Dokładnie zamieszać. Gdyby masa powstała bardzo luźna dodać odrobinę bułki tartej jako zagęstnik.
Farsz nakładać na krążki ciasta i formować pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek delikatnie zamieszać i gotować od chwili wypłynięcia ok 1-2min. w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
Po ugotowaniu okrasić podsmażoną cebulką lub skrawkami.
Pierogi z mięsem z kurczaka – dodatkowe informacje
Ciasto przykrywać folią spożywczą bo szybko tworzy się na nim sztywna skorupka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem mielonym
Następny przepis: Pierogi z młodą kapustą