Pierogi z mięsem z kurczaka

Pierogi z mięsem z kurczaka

Pierogi z mięsem z kurczaka to tradycyjna, już nieco zapomniana, odmiana ukochanego dania kuchni polskiej. Te pełne smaku, domowe pierogi, wypełnione aromatycznym farszem z delikatnie przyprawionego mięsa z kurczaka, to propozycja idealna na rodzinne obiady oraz większe uroczystości. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są też świetnym rozwiązaniem na szybki posiłek – zrobione wcześniej pierogi można przechowywać w zamrażarce, a potem szybko podgrzać. Czy jest coś lepszego niż domowe, ręcznie lepione pierogi? Najwyższej jakości składniki gwarantują niepowtarzalny smak, który zachwyca bez względu na okazję.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 litra wody – wrzątku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1-2 łyżeczek soli
  • Farsz mięsny na 1/2 porcje ciasta pierogowego:
  • ok 300g mięso kury ugotowane na rosół lub pierś z kurczaka ugotowana na rosole
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/4 szkl. mleka
  • 0,5 średniej cebuli posiekanej w małą kostkę i usmażonej na złoto na oleju
  • 1 mała marchewka z rosołu
  • 1 mała pietruszka z rosołu
  • 1/4 średniego selera z rosołu
  • małe jajo
  • sól
  • pieprz

Pierogi z mięsem z kurczaka – jak zrobić?

  1. Farsz nakładać na krążki ciasta i formować pierogi.
  2. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek delikatnie zamieszać i gotować od chwili wypłynięcia ok 1-2min. w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
  3. Po ugotowaniu okrasić podsmażoną cebulka lub skrawkami.

Sposób przygotowania:

1. Ciasto:
Mąkę wsypać do miseczki, jedną garstkę odłożyć do późniejszego podsypywania. Dodać sól i olej. Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i mieszać łyżką do wchłonięcia wody. Zagnieść masę na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem na ok 15 min.

Rozwałkowywać kawałki ciasta podsypując odrobiną mąki na bardzo cienkie placki. Wykrawać szklanką kółka i lepić pierogi z dowolnie wybranym farszem.

Farsz:
Bułkę namoczyć w mleku i lekko odcisnąć. Mięso wraz z bułką i warzywami zmielić na miałko w maszynce. Dodać Doprawić solą i pieprzem. Ma powstać gęsta masa. Dodać małe jajko. Dokładnie zamieszać. Gdyby masa powstała bardzo luźna dodać odrobinę bułki tartej jako zagęstnik.

Farsz nakładać na krążki ciasta i formować pierogi.

Pierogi wrzucać na osolony wrzątek delikatnie zamieszać i gotować od chwili wypłynięcia ok 1-2min. w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.

Po ugotowaniu okrasić podsmażoną cebulką lub skrawkami.

Pierogi z mięsem z kurczaka – dodatkowe informacje

Ciasto przykrywać folią spożywczą bo szybko tworzy się na nim sztywna skorupka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem mielonym
Następny przepis: Pierogi z młodą kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode