Pierogi z mięsem mielonym
Przedstawiamy przepis na klasyczne, polskie pierogi z mięsem mielonym. To danie, które kojarzy się z domowym, rodzinym obiadem, jest zdecydowanie warte przygotowania. Nasze pierogi z mięsem mielonym wieprzowym to prawdziwa ucztą dla podniebienia i idealny pomysł na sycący obiad czy kolację. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym i odkryj, jak proste mogą być do zrobienia. Dodatkowo, podpowiemy Ci jak zrobić idealny, soczysty farsz na pierogi z mięsem mielonym, który sprawi, że twoje pierożki z mięsem mielonym będą nie tylko smaczne, ale i sycące. Baw się dobrze w kuchni i smacznego!
admin
Składniki:
- Na farsz:
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- olej do smażenia
- około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- czarny pieprz mielony do smaku
- sól do smaku
- zioła prowansalskie według uznania
- koperek suszony według uznania
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- około półtorej ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 1 średnia cebula
- masło do smażenia
- sól do gotowania
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Pierogi z mięsem mielonym – jak zrobić?
- 1.Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.
- 2.Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
- 3.Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
- 4.Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.
Pierogi z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki.
Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami
Następny przepis: Pierogi z mięsem z kurczaka