Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami
W dzisiejszym przepisie przeniesiemy się w magiczny, smakowity świat polskiej kuchni. Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami to jedno z naszych najpopularniejszych narodowych dań, które kojarzy nam się z domem, rodziną i świątecznym stołem. Ręcznie lepione, pełne połączenia soczystego mięsa, słodko-kwasnej kapusty i subtelnych, aromatycznych grzybów. Tutaj wykorzystamy opieńki, dla podkreślenia smaku i tradycyjnej nuty. Ta wykwintna i sycąca potrawa, choć wymaga nieco pracy i cierpliwości, z pewnością wynagrodzi nam każdy poświęcony na nią moment. Przygotuj się na festiwal smaku i zapachów!
admin
Składniki:
- Ciasto na pierogi:
- 1 kg mąki pszennej, typ
- 1 wiejskie duże jajko
- 3 łyżki masła
- ok. 1 szklanki letniej wody
- sól
- Farsz:
- 900 g ugotowanej łopatki wieprzowej
- 600 g ugotowanej kapusty kiszonej
- 200 g ugotowanych, świeżych grzybów leśnych, np. podgrzybków
- 3 ząbki czosnku
- 1 większa cebula
- 1 surowe jajko
- sól, czarny pieprz, przyprawa uniwersalna – do smaku
- Do okraszenia:
- słonika z cebulką – stopione, podsmażone
Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami – jak zrobić?
- Wykonanie ciasta na pierogi: Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, sól.
- Robimy dołek. Wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło i powoli zarabiamy ciasto. Wlewamy stopniowo wodę.
- Wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie.
- Wykonanie farszu: Ugotowane mięso studzimy. Kroimy na kawałki, cebulę w plastry.
- Mielimy razem w maszynce do mięsa.
- Kapustę kiszoną gotujemy, odcedzamy, studzimy.
- Mielimy w maszynce.
- Grzyby gotujemy, odcedzamy. Mielimy.
- Wszystkie składniki farszu razem mieszamy. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy całość do smaku. Lekko podgrzewamy.
- Ciasto na pierogi dzielimy na części. Rozwałkowujemy. Stolnicę podsypujemy mąką.
- Przy pomocy foremki wycinamy krążki z ciasta. Na środek każdego nakładamy porcję farszu.
- Zlepiamy brzegi ciasta.
- Formujemy pierogi. Ozdabiamy falbanką.
- Lata wprawy pozwalają ładnie dekorować pierogi.
- Pierogi układamy na stolnicy.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Dzielimy na porcje. Układamy na talerzu.
- Topimy słoninkę, pod koniec dodajemy posiekaną cebulkę. Lekko przesmażamy.
- Pierogi podajemy na gorąco polane słoninką z cebulką. Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Na wywarze z gotowanie łopatki możemy zrobić smaczną zupkę pomidorową. Na wywarze z gotowania grzybów zrobimy wyśmienitą grzybową zupkę. To proporcja na ok. 80 pierogów. Możemy je zamrażać, surowe lub już ugotowane i wystudzone. Dobrze smakują odgrzewane na następny dzień. Ciasto na pierogi jest plastyczne i nie wysycha. Do wody do gotowania pierogów, możemy wlać troszkę oleju. Pierogi możemy podawać z czystym, czerwonym barszczykiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem i szpinakiem
Następny przepis: Pierogi z mięsem mielonym