Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami

Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami

W dzisiejszym przepisie przeniesiemy się w magiczny, smakowity świat polskiej kuchni. Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami to jedno z naszych najpopularniejszych narodowych dań, które kojarzy nam się z domem, rodziną i świątecznym stołem. Ręcznie lepione, pełne połączenia soczystego mięsa, słodko-kwasnej kapusty i subtelnych, aromatycznych grzybów. Tutaj wykorzystamy opieńki, dla podkreślenia smaku i tradycyjnej nuty. Ta wykwintna i sycąca potrawa, choć wymaga nieco pracy i cierpliwości, z pewnością wynagrodzi nam każdy poświęcony na nią moment. Przygotuj się na festiwal smaku i zapachów!

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
  • 1 kg mąki pszennej, typ
  • 1 wiejskie duże jajko
  • 3 łyżki masła
  • ok. 1 szklanki letniej wody
  • sól
  • Farsz:
  • 900 g ugotowanej łopatki wieprzowej
  • 600 g ugotowanej kapusty kiszonej
  • 200 g ugotowanych, świeżych grzybów leśnych, np. podgrzybków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 większa cebula
  • 1 surowe jajko
  • sól, czarny pieprz, przyprawa uniwersalna – do smaku
  • Do okraszenia:
  • słonika z cebulką – stopione, podsmażone

Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami – jak zrobić?

  1. Wykonanie ciasta na pierogi: Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, sól.
  2. Robimy dołek. Wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło i powoli zarabiamy ciasto. Wlewamy stopniowo wodę.
  3. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie.
  4. Wykonanie farszu: Ugotowane mięso studzimy. Kroimy na kawałki, cebulę w plastry.
  5. Mielimy razem w maszynce do mięsa.
  6. Kapustę kiszoną gotujemy, odcedzamy, studzimy.
  7. Mielimy w maszynce.
  8. Grzyby gotujemy, odcedzamy. Mielimy.
  9. Wszystkie składniki farszu razem mieszamy. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy całość do smaku. Lekko podgrzewamy.
  10. Ciasto na pierogi dzielimy na części. Rozwałkowujemy. Stolnicę podsypujemy mąką.
  11. Przy pomocy foremki wycinamy krążki z ciasta. Na środek każdego nakładamy porcję farszu.
  12. Zlepiamy brzegi ciasta.
  13. Formujemy pierogi. Ozdabiamy falbanką.
  14. Lata wprawy pozwalają ładnie dekorować pierogi.
  15. Pierogi układamy na stolnicy.
  16. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Dzielimy na porcje. Układamy na talerzu.
  17. Topimy słoninkę, pod koniec dodajemy posiekaną cebulkę. Lekko przesmażamy.
  18. Pierogi podajemy na gorąco polane słoninką z cebulką. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Na wywarze z gotowanie łopatki możemy zrobić smaczną zupkę pomidorową. Na wywarze z gotowania grzybów zrobimy wyśmienitą grzybową zupkę. To proporcja na ok. 80 pierogów. Możemy je zamrażać, surowe lub już ugotowane i wystudzone. Dobrze smakują odgrzewane na następny dzień. Ciasto na pierogi jest plastyczne i nie wysycha. Do wody do gotowania pierogów, możemy wlać troszkę oleju. Pierogi możemy podawać z czystym, czerwonym barszczykiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem i szpinakiem
Następny przepis: Pierogi z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode