PIEROGI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Poznaj tradycyjne polskie pierogi, tym razem z wyjątkowo smacznym farszem: mieszanką mięsa, kapusty i grzybów. Niezwykle pożywne i przepyszne, to danie, które zawsze przynosi wszyscy do stołu. Choć przyrządzenie wymaga nieco czasu i cierpliwości, każda minuta jest tego warta, bo końcowy efekt jest niezrównany. Ta wersja pierogów łączy najlepsze, co polska kuchnia ma do zaoferowania. Posmakuj niepowtarzalnej kombinacji mięsa, kapusty i grzybów zawartych w delikatnym, ręcznie ulepionym cieście. Przygotuj sobie te pyszne pierogi i ciesz się smakiem tradycyjnej polskiej kuchni. Ten przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami na pewno zachwyci każde podniebienie.
admin
Składniki
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 500g łopatki lub szynki wieprzowej
- 250g kapusty kiszonej
- 100g grzybów leśnych suszonych
- 1 duża cebula
- 2 szt liść laurowy
- ziarenka ziela angielskiego
- ziarenka pieprzu czarnego
- ostra mielona papryka
- 3,4 łyżki oliwy
- włoszczyzna
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami – jak zrobić?
- Grzybki namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie ugotować. Mięso pokroić w kostkę i ugotować z włoszczyzną, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Kapustę wypłukać z nadmiaru kwasu i ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Ostygnięte składniki farszu zmielić wraz z wcześniej ugotowanymi grzybami. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
- Do gorącej wody wsypać sól, mieszać do rozpuszczenia. Mąkę połączyć z wodą i oliwą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pozostawić pod przykryciem (np. miską) na ok. 15 min.
- Rozwałkować i wycinać dowolnej wielkości krążki.
- Na każdy krążek kolejno nakładać farsz.
- Zlepiać, można robić na brzegach zaszczypki.
- Gotować lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. SMACZNEGO 🙂
PIEROGI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ I GRZYBAMI – dodatkowe informacje
Przepis na ok. 60 sztuk pierogów z mięsem, kapustą i grzybami, w zależności od ich wielkości. Często robię więcej i mrożę 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
Następny przepis: Pierogi z mięsem, kapustą i pieczarkami