PIEROGI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Poznaj tradycyjne polskie pierogi, tym razem z wyjątkowo smacznym farszem: mieszanką mięsa, kapusty i grzybów. Niezwykle pożywne i przepyszne, to danie, które zawsze przynosi wszyscy do stołu. Choć przyrządzenie wymaga nieco czasu i cierpliwości, każda minuta jest tego warta, bo końcowy efekt jest niezrównany. Ta wersja pierogów łączy najlepsze, co polska kuchnia ma do zaoferowania. Posmakuj niepowtarzalnej kombinacji mięsa, kapusty i grzybów zawartych w delikatnym, ręcznie ulepionym cieście. Przygotuj sobie te pyszne pierogi i ciesz się smakiem tradycyjnej polskiej kuchni. Ten przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami na pewno zachwyci każde podniebienie.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    • 5 szklanek mąki
    • 2 szklanki gorącej wody
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
    • 500g łopatki lub szynki wieprzowej
    • 250g kapusty kiszonej
    • 100g grzybów leśnych suszonych
    • 1 duża cebula
    • 2 szt liść laurowy
    • ziarenka ziela angielskiego
    • ziarenka pieprzu czarnego
    • ostra mielona papryka
    • 3,4 łyżki oliwy
    • włoszczyzna

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami – jak zrobić?

  1. Grzybki namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie ugotować. Mięso pokroić w kostkę i ugotować z włoszczyzną, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Kapustę wypłukać z nadmiaru kwasu i ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Ostygnięte składniki farszu zmielić wraz z wcześniej ugotowanymi grzybami. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
  2. Do gorącej wody wsypać sól, mieszać do rozpuszczenia. Mąkę połączyć z wodą i oliwą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pozostawić pod przykryciem (np. miską) na ok. 15 min.
  3. Rozwałkować i wycinać dowolnej wielkości krążki.
  4. Na każdy krążek kolejno nakładać farsz.
  5. Zlepiać, można robić na brzegach zaszczypki.
  6. Gotować lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. SMACZNEGO 🙂

PIEROGI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ I GRZYBAMI – dodatkowe informacje

Przepis na ok. 60 sztuk pierogów z mięsem, kapustą i grzybami, w zależności od ich wielkości. Często robię więcej i mrożę 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
Następny przepis: Pierogi z mięsem, kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode