Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
Poznaj smak tradycyjnej polskiej kuchni dzięki przepisowi na pierogi z mięsem i kaszą gryczaną. Znane i lubiane na całym świecie, pierogi są synonimem domowej, przytulnej atmosfery. Propozycja wypełnienia ich mięsem i kaszą gryczaną to doskonała alternatywa dla standardowego nadzienia z mięsa, dając pierogom bardziej rustkalny i ziarnisty charakter. Ta wariacja pozwala docenić wszechstronność pierogów, a także zadbać o zdrowsze, bardziej zrównoważone menu. Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną to pyszne danie zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje – zawsze zadowolą swoim wyjątkowym smakiem.
admin
Składniki:
- farsz:
- 600 g karkówki wieprzowej
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 1 łyżeczka wegety natur
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
- 1-2 łyżki oleju
- sol
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny mielony
- ciasto:
- 400 g mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży
- 100 ml mleka
- 150 ml wrzątku
- 1 łyżka oleju
- do gotowania:
- sól
- 2 łyżki oleju
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną – jak zrobić?
- Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Zagotowujemy 1 szklankę wody z wegetą, liściem laurowym i zielem angielskim, wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 35-40 minut. Przestudzone mięso wyjmujemy z wywaru i mielimy.
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Mięso, kaszę i cebulę mieszamy, przyprawiamy odrobiną soli, 1 płaską łyżeczką pieprzu ziołowego i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodajemy niewielką ilość wywaru.
- Przygotowujemy ciasto: mąkę, sól i suszone drożdże mieszamy, dodajemy wrzątek wymieszany z mlekiem i olejem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podajemy ze zrumienioną cebulką.
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną – dodatkowe informacje
Wywar z duszenia mięsa można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z mięsem i pieczarkami
Następny przepis: PIEROGI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ I GRZYBAMI