Pierogi z mięsem i pieczarkami
Pierogi z mięsem i pieczarkami to obowiązkowa pozycja na liście każdej polskiej kuchni. Są to niezmiernie smakowite, domowe pierogi, w których połączenie mięsa mielonego z pieczarkami tworzy idealne, komfortowe danie. Nadzienie z pieczarek dodaje głębi smaku, który doskonale harmonizuje z mięsem, dając niepowtarzalny efekt końcowy. I choć wykonanie pierogów może wydawać się trudne, z pewnością warto poświęcić im trochę czasu. Domowe pierogi z mięsem i pieczarkami to nie tylko ozdoba każdego stołu – to także smak, który z pewnością zaspokoi każdego wielbiciela tradycyjnej polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- ok. 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki wody
- Farsz:
- ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
- 30 dag pieczarek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Pierogi z mięsem i pieczarkami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.
-
Gotowane mięso wieprzowe zmielić.
Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić).
Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min.
Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego 🙂
Pierogi z mięsem i pieczarkami – dodatkowe informacje
Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów 🙂
Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki.
Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pierogi z mięsem
Następny przepis: Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną