Pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi z mięsem i pieczarkami to obowiązkowa pozycja na liście każdej polskiej kuchni. Są to niezmiernie smakowite, domowe pierogi, w których połączenie mięsa mielonego z pieczarkami tworzy idealne, komfortowe danie. Nadzienie z pieczarek dodaje głębi smaku, który doskonale harmonizuje z mięsem, dając niepowtarzalny efekt końcowy. I choć wykonanie pierogów może wydawać się trudne, z pewnością warto poświęcić im trochę czasu. Domowe pierogi z mięsem i pieczarkami to nie tylko ozdoba każdego stołu – to także smak, który z pewnością zaspokoi każdego wielbiciela tradycyjnej polskiej kuchni.

Składniki:

  • Ciasto:
  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • Farsz:
  • ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
  • 30 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Pierogi z mięsem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.
  2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić.

    Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić).

    Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min.

    Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego 🙂

Pierogi z mięsem i pieczarkami – dodatkowe informacje

Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów 🙂

Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki.

Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi z mięsem
Następny przepis: Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode