Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą
„Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą” to klasyczne danie rodzimej kuchni polskiej, które stanowi krótką listę ulubionych potraw wielu osób. Wyjątkową kombinację smaków tworzy połączenie delikatnego, miękkiego ciasta pierogowego, soczystego mięsa mielonego i lekko kwaskowatej kiszonej kapusty. Te składniki tworzą wspaniały kontrast, który sprawia, że pierogi są jednocześnie satysfakcjonującą, sycącą potrawą i łatwą przekąską. Ten przepis przeniesie Cię na chwilę do rodzimej kuchni pełnej domowych smaków i aromatów, a przede wszystkim przypomni ci o powodach, dla których pierogi to jedna z najbardziej ukochanych potraw w Polsce.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- Farsz:
- 60 dag mięsa wieprzowego bez kości (u mnie łopatka)
- 30 dag kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- przyprawa uniwersalna
- pieprz
- olej do smażenia
- Okrasa:
- 4 cebule
- olej do smażenia
Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą – jak zrobić?
- Mięso mielimy. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoto cebulkę, wrzucamy mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając aż nie będzie surowe. Wrzucamy kapustę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy. Farsz całkowicie studzimy.
- Wystudzony farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
- Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie, ręcznie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
- Krążki ciasta układamy na dłoni, do środka wkładając łyżeczkę farszu.
- Palcami zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy samodzielnie lub okraszone podsmażoną cebulką.
Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą – dodatkowe informacje
Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy przepłukać ją pod zimną wodą i odcisnąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pierogi z mięsem
Następny przepis: Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną