Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

„Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą” to klasyczne danie rodzimej kuchni polskiej, które stanowi krótką listę ulubionych potraw wielu osób. Wyjątkową kombinację smaków tworzy połączenie delikatnego, miękkiego ciasta pierogowego, soczystego mięsa mielonego i lekko kwaskowatej kiszonej kapusty. Te składniki tworzą wspaniały kontrast, który sprawia, że pierogi są jednocześnie satysfakcjonującą, sycącą potrawą i łatwą przekąską. Ten przepis przeniesie Cię na chwilę do rodzimej kuchni pełnej domowych smaków i aromatów, a przede wszystkim przypomni ci o powodach, dla których pierogi to jedna z najbardziej ukochanych potraw w Polsce.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 60 dag mięsa wieprzowego bez kości (u mnie łopatka)
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Okrasa:
  • 4 cebule
  • olej do smażenia

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą – jak zrobić?

  1. Mięso mielimy. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoto cebulkę, wrzucamy mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając aż nie będzie surowe. Wrzucamy kapustę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy. Farsz całkowicie studzimy.
  2. Wystudzony farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
  3. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie, ręcznie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
  4. Krążki ciasta układamy na dłoni, do środka wkładając łyżeczkę farszu.
  5. Palcami zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy samodzielnie lub okraszone podsmażoną cebulką.

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą – dodatkowe informacje

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy przepłukać ją pod zimną wodą i odcisnąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi z mięsem
Następny przepis: Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode