Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to niecodzienne połączenie tradycyjnego polskiego dania ze zdrowym, bogatym w błonnik składnikiem, jakim jest kasza gryczana. To połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych pierogów ruskich, ale z lekkim niebanalnym twistem. Ta odświeżona wersja klasycznego przysmaku oferuje pełną paletę smaków i tekstur – delikatne, miękkie ciasto, kremowy biały ser i lekko orzechowa kasza gryczana tworzą prawdziwe symfonie smaku. Idealne na rodzinny obiad, imprezę lub szybki posiłek – pierogi z serem i kaszą gryczaną to propozycja dla każdego, kto ceni Sobie domowe, smaczne gotowanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 2 żółtka
- 1 1/2 łyżki stopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 2 torebki (200g) kaszy gryczanej
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól (do smaku)
- pieprz czarny (do smaku)
- Dodatkowo:
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – jak zrobić?
- Farsz: Twaróg rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kaszę ugotować na sypko, przestudzić i dodać do sera. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do kaszy i sera. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.
- Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieć ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić drobno posiekane cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – dodatkowe informacje
Farsz pierogów z kaszą gryczaną i białym serem powinien być dobrze doprawiony.
Pierogi można też okrasić zarumienionym wędzonym boczkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z kapustą i pieczarkami
Następny przepis: Pierogi z kapustą i grzybami