Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, szczególnie upodobane na czas wigilijnego wieczoru. Te aromatyczne i satysfakcjonujące kawałki ciasta wypełnione są po brzegi soczystą kapustą i smażonymi do złotego koloru grzybami. Niebywale pożądane przez całą rodzinę, te pierogi wigilijne z grzybami to prawdziwa esencja polskich tradycji kulinarnych. Przepis na ciasto na pierogi jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy na pewno satysfakcjonujący. Przygotuj swoje ulubione pierogi z grzybami korzystając z naszej sprawdzonej receptury, poczuj radość z ich przygotowania, a następnie smakuj każdy kawałek tych pyszności.
admin
Składniki:
- CIASTO PIEROGOWE:
- 600 g mąki pszennej
- około 360 ml gorącej wody
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- FARSZ:
- 700 g kiszonej kapusty
- 80 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
Pierogi z kapustą i grzybami – jak zrobić?
- Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień odlewamy 1,5 szklanki wody z grzybów, a w pozostałej części gotujemy grzyby do miękkości, odcedzamy, a gdy ostygną drobno siekamy.
- Kapustę dobrze odciskamy z soku, przekładamy do garnka, zalewamy odlaną wcześniej wodą z grzybów i gotujemy do miękkości (około 45 minut), a następnie odsączamy i drobno siekamy.
- Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól. Masło wkładamy do gorącej wody i wlewamy stopniowo do mąki. Na początku mieszamy wszystko łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić nam się do rąk.
- Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.
- Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Na brzegach możemy upleść dodatkowo falbankę lub zrobić wzorek widelcem. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
- Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub smarujemy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Pierogi z kapustą i grzybami możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do barszczu wigilijnego.
Porady – Dodatkowe informacje
MROŻENIE. Jeśli chcesz zamrozić pierogi wigilijne z grzybami, wystarczy ułożyć je pojedynczo na deseczce lub tacy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (zapobiegnie ich przymarznięciu) i włożyć do zamrażarki. Kiedy zamarzną, możesz przenieść je do woreczka na mrożonki i ponownie włożyć do zamrażarki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Następny przepis: Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko