Pierogi Tureckie

Pierogi Tureckie

Każdy, kto uwielbia pierogi, powinien spróbować ich egzotycznej odmiany – Pierogi Tureckie. Są to drobne kulinarne dzieła sztuki pełen orientalnych smaków, które zachwycają swoją oryginalnością. Tworzone tradycyjnie na bazie m.in. mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw, wyróżniają się wyjątkowym smakiem, który jest wynikiem połączenia prostoty składników z głębią orientalnych nut. To niesamowite danie jest chętnie podawane nie tylko podczas tureckich uroczystości, ale także na co dzień, jako element rodzinnych posiłków. Warto więc poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i zasmakować w Pierogach Tureckich, które zawojowały serca smakoszy na całym świecie.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 10 dekagramów drożdży
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka śmietany (kwaśna 18%)
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki margaryny lub masła (roztopionej ale nie gorącej)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chilli, może być szczypta suszonego

Pierogi tureckie – jak zrobić?

  1. Na oleju smażymy mięso , po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i dodajemy pieprz oraz chilli. Chwilę smażymy nie rumieniąc cebuli, podlewamy wodą przykrywamy i dusimy ok 20 minut. Po odparowaniu wody dodajemy przecier oraz bazylię i oregano. Dodajemy fasolę przepłukaną na sicie i smażymy na małym ogniu mieszając ok. 5 minut (ważne aby fasola się nie rozpadła). Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Z mleka (letniego), cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn. Po podrośnięciu dodajemy do pozostałej przesianej mąki wraz z masłem, śmietaną, jajkami oraz łyżką soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeśli ciasto jest za twarde można dolać letniej wody lub gdy jest za luźne dosypujemy mąkę.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część kolejno wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok.2-3 milimetrów. Przy pomocy talerzyka o średnicy 12-13 cm i noża wycinamy kółka na które nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy pierogi zaplatając brzegi, robimy kilka dziurek widelcem i smarujemy pierogi mlekiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. Na blaszkę wkładamy po 8 pierogów ponieważ bardzo rosną. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30-34 pierogów.

Pierogi Tureckie – dodatkowe informacje

Farsz można dowolnie komponować i przyprawiać według uznania oraz smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi szwedzkie
Następny przepis: Pierogi Włoskie z mozarellą i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode