pierogi szwedzkie
Amatorzy wykwintnej kuchni i egzotycznych smaków na pewno docenią przepis na pierogi szwedzkie. Jest to danie, które zarówno inspiruje, jak i satysfakcjonuje, jednocześnie wprowadzając do prozaicznej potrawy dynamiczną innowację. Stylish foodies mogą skosztować tej wyjątkowej potrawy m.in. na ulicy Długiej w Krakowie, która jest znana z pysznych specjałów. Pierogi szwedzkie, to nie lada gratka dla tych, którzy uwielbiają mieszać tradycjonalizm z nowoczesnością. Za ich pomocą można doświadczyć niepowtarzalnej fuzji polskiego komfortu z zwiewnym skandynawskim chłodem. Taka międzynarodowa inwencja to wyjątkowy dodatek do każdego posiłku. Z pewnością urzeczą one każdego smakosza.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 1 kg mąki
- 60 g drożdży
- 0,5 l ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 250 g roztopionego masła
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżki soli
- farsz:
- 2 kg pieczarek
- 6-8 cebul
- kostka masła
- sól
- pieprz
- do posmarowania białka
- do posypania czarnuszka
Pierogi szwedzkie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Pierogi szwedzkie – dodatkowe informacje
Pieczarki można najpierw pokroić w plastry i już wysmażone zemleć. Z tego przepisu wychodzi dokładnie 20 długich pierogów, bez problemu można zrobić z połowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ruskie z nutą pieprzu
Następny przepis: Pierogi ryżowe z baraniną bezglutenowe, bezmleczne