pierogi szwedzkie

pierogi szwedzkie

Amatorzy wykwintnej kuchni i egzotycznych smaków na pewno docenią przepis na pierogi szwedzkie. Jest to danie, które zarówno inspiruje, jak i satysfakcjonuje, jednocześnie wprowadzając do prozaicznej potrawy dynamiczną innowację. Stylish foodies mogą skosztować tej wyjątkowej potrawy m.in. na ulicy Długiej w Krakowie, która jest znana z pysznych specjałów. Pierogi szwedzkie, to nie lada gratka dla tych, którzy uwielbiają mieszać tradycjonalizm z nowoczesnością. Za ich pomocą można doświadczyć niepowtarzalnej fuzji polskiego komfortu z zwiewnym skandynawskim chłodem. Taka międzynarodowa inwencja to wyjątkowy dodatek do każdego posiłku. Z pewnością urzeczą one każdego smakosza.

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 60 g drożdży
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 250 g roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżki soli
  • farsz:
  • 2 kg pieczarek
  • 6-8 cebul
  • kostka masła
  • sól
  • pieprz
  • do posmarowania białka
  • do posypania czarnuszka

Pierogi szwedzkie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

Pierogi szwedzkie – dodatkowe informacje

Pieczarki można najpierw pokroić w plastry i już wysmażone zemleć. Z tego przepisu wychodzi dokładnie 20 długich pierogów, bez problemu można zrobić z połowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ruskie z nutą pieprzu
Następny przepis: Pierogi ryżowe z baraniną bezglutenowe, bezmleczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode