Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką
Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką to klasyczne, polskie danie. Są to pierogi wypełnione soczystym farszem z białego sera, ziemniaków i cebuli, które serwuje się posypane chrupiącymi skwarkami i suszoną cebulką. Jest to jedno z najbardziej aromatycznych dań kuchni polskiej, które łączy w sobie smak tradycyjnych, rodzinnych posiłków z delikatną nutą nowoczesności. Właśnie te pierogi ruskie ze skwarkami są niezapomnianym smakiem dzieciństwa, domowym ciepłem oraz naszą narodową dumą kulinarną. Możemy je podawać jako samodzielne danie, ale świetnie sprawdzają się również jako dodatek do zupy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 200 ml wrzącej wody
- Farsz:
- 25 dag ziemniaków
- 20 dag białego sera
- cebula
- 1 łyżka masła
- śliwka
- suszona cebulka
Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane i wystudzone zmielić w maszynce.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle.
- Z mąki i wrzącej wody przygotować ciasto. Przykryć ścierką.
- Zmielony ser wymieszać z ziemniakami i cebulką tak aby farsz był zwięzły, doprawić solą i pieprzem.
- Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto,
- Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
- Gotować partiami kilka minut aż wypłyną i zrobią się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podajemy ze skwarkami, oprószamy suszoną cebulką.
Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką – dodatkowe informacje
Pierogi można podać polane roztopionym masłem i oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ruskie z miętą
Następny przepis: Pierogi ruskie z miętą