Pierogi ruskie na golasa - kluski ziemniaczano-serowe

Pierogi ruskie na golasa – kluski ziemniaczano-serowe

Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwej, domowej kuchni ze wschodnich zakątków Polski, przygotowując pierogi ruskie na golasa. Mało kto wie, że pierogi ruskie mogą przybierać formę klasycznych klusek, tworząc niezwykle pożywne i komfortowe danie. Nasz przepis na kluski ziemniaczano-serowe jest łatwy do wykonania i gwarantuje smak, który z pewnością przypaść Ci do gustu. Delikatne, puszyste kluski, przepełnione są po brzegi doskonale przygotowanym nadzieniem z białego sera i ziemniaków. To danie jest dowodem na to, że skromne składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • kostka białego sera najlepiej półtłusty
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • jajo

Pierogi ruskie na golasa – kluski ziemniaczano-serowe – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach.
  2. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę – ja wrzuciłam do blendera – podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
  4. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy.
  5. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną.
  6. Dodajemy jajko, sól, pieprz i wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę.
  7. Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka.
  8. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia.
  9. Smacznego!

Pierogi ruskie na golasa – kluski ziemniaczano-serowe – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują ze śmietaną lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI RUSKIE
Następny przepis: Pierogi ruskie razowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode