Piernikowy sos do ryby

Piernikowy sos do ryby

Piernikowy sos do ryby to niecodzienna, ale niewiarygodnie smakowita propozycja na urozmaicenie codziennych posiłków. Subtelne połączenie słodkości piernika z delikatnością ryby tworzy harmonię smaków, która zapada w pamięć. Sos doskonale podkreśla charakterystyczny smak ryb, jednocześnie łagodząc ich intensywność. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem klasycznych połączeń, czy odważnym kulinarnym eksperymentatorem, ten przepis zadowoli Twoje podniebienie i zaspokoi kulinarną ciekawość. Zapomnij o tradycyjnych sosach do ryb. Wypróbuj sos piernikowy do ryby i odkryj nowy wymiar kuchni.

Składniki:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • 15 dag piernika (bez dodatków)
  • 4 łyżki miodu
  • pół łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki wywaru warzywnego
  • 5 łyżek masła
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Piernikowy sos do ryby – jak zrobić?

  1. Ryba z sosem piernikowym 1.
    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, szklimy na 3 łyżkach masła. Dodajemy pokrojone drobno śliwki, pokruszony piernik, miód. Całość zalewamy winem i wywarem. Gotujemy ok 10 minut, ciągle mieszając aby sos się nie przypalił.
  2. Aksamitny i pachnący. 2.
    Miksujemy na gładki sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy ze smażonymi dzwonkami karpia lub innej ryby.

Sos piernikowy do ryby, sos do ryby.

Piernikowy sos do ryby – dodatkowe informacje

Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wywaru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: piernikowa chatka
Następny przepis: Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany czarną porzeczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode