Piernikowy sos do ryby
Piernikowy sos do ryby to niecodzienna, ale niewiarygodnie smakowita propozycja na urozmaicenie codziennych posiłków. Subtelne połączenie słodkości piernika z delikatnością ryby tworzy harmonię smaków, która zapada w pamięć. Sos doskonale podkreśla charakterystyczny smak ryb, jednocześnie łagodząc ich intensywność. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem klasycznych połączeń, czy odważnym kulinarnym eksperymentatorem, ten przepis zadowoli Twoje podniebienie i zaspokoi kulinarną ciekawość. Zapomnij o tradycyjnych sosach do ryb. Wypróbuj sos piernikowy do ryby i odkryj nowy wymiar kuchni.
admin
Składniki:
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki suszonych śliwek
- 15 dag piernika (bez dodatków)
- 4 łyżki miodu
- pół łyżki czerwonego wytrawnego wina
- pół szklanki wywaru warzywnego
- 5 łyżek masła
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Piernikowy sos do ryby – jak zrobić?
-
1.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, szklimy na 3 łyżkach masła. Dodajemy pokrojone drobno śliwki, pokruszony piernik, miód. Całość zalewamy winem i wywarem. Gotujemy ok 10 minut, ciągle mieszając aby sos się nie przypalił. -
2.
Miksujemy na gładki sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy ze smażonymi dzwonkami karpia lub innej ryby.
Sos piernikowy do ryby, sos do ryby.
Piernikowy sos do ryby – dodatkowe informacje
Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wywaru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: piernikowa chatka
Następny przepis: Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany czarną porzeczką