piernik z marcepanem

piernik z marcepanem

Zachwyć swoje podniebienie niezwykłym, słodkim daniem – piernikiem z marcepanem. Absolutnie niebanalne połączenie tradycyjnego piernika, pełnego korzennych przypraw z luksusowym dodatkiem marcepanu, sprawia, że to ciasto zasługuje na szczególne miejsce wśród świątecznych wypieków. Krem marcepanowy, użyty do nadzienia, dodaje mu wyjątkowej delikatności, a jednocześnie stanowi doskonałe uzupełnienie intensywnego smaku ciasta. Piernik z marcepanem to spektakularny deser, który wprowadzi Was w świąteczny nastrój i będzie wspaniałym zwieńczeniem rodzinnego obiadu. To ciasto przyciąga zachwycającym wyglądem i niebanalnym smakiem.

Składniki:

  • Piernik
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 słoik dżemu malinowego 290 g
  • 1 galaretka agrestowa
  • Masa marcepanowa
  • 40 g miękkiego masła
  • 125 g kaszy manny
  • 5 łyżek wódki
  • olejek migdałowy
  • 8 g cukru pudru
  • polewa orzechy mielone

Piernik z marcepanem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Masa marcepanowa zrobić najlepiej dzień wcześniej wszystkie składniki razem wygnieść gdy jest za gęste dodać wódki a jak jest rzadka to dodać trochę grysiku zrobić kule i dać do lodówki.

  2. 2.

    Piernik z białek ubić gęstą pianę osobno w misce miękkie masło utrzeć z cukrem dodać po 1 żółtku dalej ucierać dodać porcjami miód mąkę wymieszaną z kakaem przyprawą i proszkiem do pieczenia oraz po łyżce śmietany aż do połączenia składników ciasto wymieszać z ubitymi białkami przełożyć do posmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksowej piec 170 stopni ok 60 minut.

  3. 3.

    Dżem przełożyć do garnka i podgrzewać prawie do gotowania zdjąć z ognia wsypać galaretkę mieszać do rozpuszczenia galaretki lekko wystudzić z lodówki wyjąć masę marcepanową.

  4. 4.

    Ciasto podzielić na 3 części masę marcepanową wyrobić aż się zrobi plastyczna rozwałkować wyłożyć na pierwszą część piernika przykryć drugim płatem ciasta i posmarować jeszcze ciepłym dżemem przykryć trzecim płatem ciasta oblać polewą posypać orzechami.

Keywords: krem marcepanowy do piernika

xxxx – dodatkowe informacje

Porady

Dżem może być wiśniowy z galaretką wiśniową lub śliwkowy z galaretką morelową. A masę marcepanową zastąpić gotową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik z czekoladą w białej polewie
Następny przepis: piernik z kawą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode