piernik z marcepanem
Składniki:
- Piernik
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 200 g płynnego miodu
- 125 g masła
- 3 jajka
- 3 duże łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 1 słoik dżemu malinowego 290 g
- 1 galaretka agrestowa
- Masa marcepanowa
- 40 g miękkiego masła
- 125 g kaszy manny
- 5 łyżek wódki
- olejek migdałowy
- 8 g cukru pudru
- polewa orzechy mielone
Piernik z marcepanem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Masa marcepanowa zrobić najlepiej dzień wcześniej wszystkie składniki razem wygnieść gdy jest za gęste dodać wódki a jak jest rzadka to dodać trochę grysiku zrobić kule i dać do lodówki.
-
2.
Piernik z białek ubić gęstą pianę osobno w misce miękkie masło utrzeć z cukrem dodać po 1 żółtku dalej ucierać dodać porcjami miód mąkę wymieszaną z kakaem przyprawą i proszkiem do pieczenia oraz po łyżce śmietany aż do połączenia składników ciasto wymieszać z ubitymi białkami przełożyć do posmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksowej piec 170 stopni ok 60 minut.
-
3.
Dżem przełożyć do garnka i podgrzewać prawie do gotowania zdjąć z ognia wsypać galaretkę mieszać do rozpuszczenia galaretki lekko wystudzić z lodówki wyjąć masę marcepanową.
-
4.
Ciasto podzielić na 3 części masę marcepanową wyrobić aż się zrobi plastyczna rozwałkować wyłożyć na pierwszą część piernika przykryć drugim płatem ciasta i posmarować jeszcze ciepłym dżemem przykryć trzecim płatem ciasta oblać polewą posypać orzechami.
Keywords: krem marcepanowy do piernika
xxxx – dodatkowe informacje
Porady
Dżem może być wiśniowy z galaretką wiśniową lub śliwkowy z galaretką morelową. A masę marcepanową zastąpić gotową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik z czekoladą w białej polewie
Następny przepis: piernik z kawą