Piernik z kremem grysikowym.
Składniki:
- Piernik z kremem grysikowym.
- Ciasto Miodowe:
- 3,5 szklanki mąki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Krem Grysikowy:
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- laska wanilii
- 1 kostka masła
- powidło
Piernik z kremem grysikowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ciasto Miodowe:
W Rondelku roztopić margarynę, dodać cukier, miód, zagotować i ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, sodę i jajka, wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 180 stopni przez 15-20 minut.
- Krem Grysikowy:
Mleko z cukrem i wanilią zagotować, gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną i intensywnie mierząc, by nie powstały grudki, gotować na wolnym ogniu przez 3 min. Następnie utrzeć masło i dodawać zimny krem.
Słowa kluczowe: piernik przekładany masą grysikową, krem grysikowy, piernik z masą grysikową
Piernik z kremem grysikowym – dodatkowe informacje
Przełożenie ciasta:
Ciasto smarujemy lekko powidłem, na powidło dajemy połowę kremu, na krem dajemy kolejne ciasto i tak samo robimy jak na pierwsze ciasto. Ciasto jest pyszne na drugi dzień. Życzę smacznego 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik z czekoladą w białej polewie
Następny przepis: piernik z kawą