Piernik z kremem grysikowym.

Piernik z kremem grysikowym.

Piernik z kremem grysikowym to tradycyjna, polska receptura idealna na świąteczne wypieki. Kuszący aromat przypraw korzennych wypełniających wilgotne ciasto piernikowe i delikatna, kremowa nuta grysikowej masy stanowią doskonałe połączenie smaków. To prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie wiążąca się z pięknymi wspomnieniami dzieciństwa. Taki domowy piernik przekładany masą grysikową z pewnością zadowoli każdego smakosza i wprowadzi w ciepłą, świąteczną atmosferę. Krem grysikowy dodaje ciastu niepowtarzalnego charakteru, stanowiąc doskonałe uzupełnienie intensywnego smaku piernika.

Składniki:

  • Piernik z kremem grysikowym.
  • Ciasto Miodowe:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Krem Grysikowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 1 kostka masła
  • powidło

Piernik z kremem grysikowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto Miodowe:

    W Rondelku roztopić margarynę, dodać cukier, miód, zagotować i ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, sodę i jajka, wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 180 stopni przez 15-20 minut.

  2. Krem Grysikowy:

    Mleko z cukrem i wanilią zagotować, gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną i intensywnie mierząc, by nie powstały grudki, gotować na wolnym ogniu przez 3 min. Następnie utrzeć masło i dodawać zimny krem.

Słowa kluczowe: piernik przekładany masą grysikową, krem grysikowy, piernik z masą grysikową

Piernik z kremem grysikowym – dodatkowe informacje

Przełożenie ciasta:

Ciasto smarujemy lekko powidłem, na powidło dajemy połowę kremu, na krem dajemy kolejne ciasto i tak samo robimy jak na pierwsze ciasto. Ciasto jest pyszne na drugi dzień. Życzę smacznego 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik z czekoladą w białej polewie
Następny przepis: piernik z kawą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode