Piernik z czekoladą w białej polewie
Piernik z czekoladą w białej polewie to danie, które doskonale sprawdzi się na Święta lub inne okazje, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Piękny, ciemnobrązowy ciasto piernikowe przełożone kremową czekoladą, całość otulona śnieżnobiałą polewą – to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Wyjątkowy smak oraz aromat przydają ciastu niepowtarzalnego charakteru. Jest to wersja piernika, która ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Kluczową rolę odgrywa tu biała polewa na pierniki, nadająca wykończenie oszałamiającej kompozycji smaków. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.
admin
Składniki:
- Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm:
- 125g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 100g miodu
- opakowanie przyprawy do piernika
- 50g cukru trzcinowego
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- Na białą polewę:
- 100g białej czekolady
- 100g śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- Dodatkowo:
- posiekane orzechy do dekoracji
Piernik z czekoladą w białej polewie – jak zrobić?
- Wykonanie:
W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Do powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia.Biała polewa: w rondelku zagotowujemy kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by polewa stężała.
SMACZNEGO!
Piernik z czekoladą w białej polewie – dodatkowe informacje
Zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik z jabłek
Następny przepis: Piernik z kremem grysikowym.