Piernik z czekoladą w białej polewie

Piernik z czekoladą w białej polewie

Piernik z czekoladą w białej polewie to danie, które doskonale sprawdzi się na Święta lub inne okazje, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Piękny, ciemnobrązowy ciasto piernikowe przełożone kremową czekoladą, całość otulona śnieżnobiałą polewą – to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Wyjątkowy smak oraz aromat przydają ciastu niepowtarzalnego charakteru. Jest to wersja piernika, która ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Kluczową rolę odgrywa tu biała polewa na pierniki, nadająca wykończenie oszałamiającej kompozycji smaków. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.

Składniki:

  • Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm:
  • 125g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100g miodu
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 50g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • Na białą polewę:
  • 100g białej czekolady
  • 100g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • posiekane orzechy do dekoracji

Piernik z czekoladą w białej polewie – jak zrobić?

  1. Wykonanie:

    W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.

    Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Do powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia.

    Biała polewa: w rondelku zagotowujemy kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by polewa stężała.

    SMACZNEGO!

Piernik z czekoladą w białej polewie – dodatkowe informacje

Zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik z jabłek
Następny przepis: Piernik z kremem grysikowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode