Piernik krakowski z powidłami
Piernik Krakowski z powidłami to tradycyjne, odurzające zapachem ciasto, które przenosi na choinkowe, zimowe spacery po Krakowie. To jedyna w swoim rodzaju uczta dla podniebienia, miejsce, gdzie słodkość powideł spotyka się z korzenną nutą przypraw. Piernik krakowski to symfonia smaków, nieodłączny towarzysz świąt Bożego Narodzenia, który przynosi na myśl dziecięce wspomnienia i rodzinne tradycje. Ten aromatyczny wypiek, o głębokim, bogatym smaku, jest prawdziwym rarytasem. Wybierając ten przepis na piernik, postawisz na wyszukaną klasykę, której nie może zabraknąć na żadnym świętach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki powideł
- 250 g cukru
- 1 mała łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 6 małych łyżeczek przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 120 g roztopionego masła
- Polewa:
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
Piernik krakowski z powidłami – jak zrobić?
- Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, kakao i przyprawą do piernika i mleko. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy powidła i roztopione masło, miksujemy na gładką masę. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180*C przez 1 godzinę.
- Białko oddzielamy od żółtka i dokładnie ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, żółtko i kakao, dokładnie miksujemy. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do masy. Ubijamy na gładką masę. Schłodzony piernik kroimy na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladą. SMACZNEGO 🙂
Piernik krakowski z powidłami – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik drożdżowy z kremem i powidłami
Następny przepis: Piernik na palonym cukrze