Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski to niebywale aromatyczne i smaczne ciasto, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich słodyczoholików. Ciasta tego typu cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie. Kanadyjczycy przechowali swój unikalny przepis na to wyjątkowe ciasto, dając mu wyjątkową głębię smaku. Ciepłe, korzenne nuty piernika idealnie komponują się z chłodnymi, zimowymi wieczorami spędzanymi w gronie najbliższych. Niewielu z nas zna jego prawdziwy przepis, ale możemy przenieść do Polski kawałek Kanady, tworząc to ciasto w domowym zaciszu. Dzięki tradycyjnym składnikom, piernik kanadyjski zadowoli nie tylko podniebienia gości, ale także zaspokoi tęsknotę za odległymi krainami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. miodu sztucznego
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. esencji z herbaty (3 łyżki zalać wrzątkiem)
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka margaryny
  • 1/2 cytryny
  • powidło śliwkowe

Piernik kanadyjski – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem, dodać wystudzoną herbatę i reszte składników oprócz mąki, wymieszać. Na końcu dodać makę, rozlać na 3 blachy i upiec.
  2. Masa:
    Z mleka, mąki, mąki ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń i go wystudzić. Utrzeć kostkę margaryny, stopniowo, po 1 łyżce, dodawać budyń, a potem sok z połowy cytryny.
  3. Placki posmarować powidłem, potem na każdy nałożyć masę. Wstawić do lodówki.

Piernik kanadyjski – dodatkowe informacje

Gotowy piernik można polać polewą lub posypać startą czekoladą deserową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik brukowiec
Następny przepis: PEŁNOZIARNISTY PIERNIK DIETETYCZNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode