Piernik herbaciany

Piernik herbaciany

Piernik herbaciany to wyjątkowe połączenie intensywnego smaku piernika z subtelnymi nutami ulubionej herbaty. Coś, co tradycyjnie kojarzone jest z okresem świąt Bożego Narodzenia, pojawia się teraz w nowym, nieoczywistym wydaniu. To propozycja dla miłośników eksperymentowania w kuchni, a także dla tych, którzy uwielbiają połączenie słodyczy z gorzkawym akcentem herbaty. Ten przepis na piernik herbaciany, krok po kroku, pokaże Ci, jak łatwo i szybko stworzyć tę małą rewolucję na swoim stole. Te aromatyczne ciasto zachwyci każdego smakosza, zarówno podczas spotkania przy kawie, jak i eleganckiego przyjęcia. Spróbuj sam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mocnej herbaty (z dwóch torebeczek)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka miodu (może być sztuczny)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • oraz
  • słoik powideł śliwkowych
  • wiórki kokosowe

Piernik herbaciany – jak zrobić?

  1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, cały czas miksując wlewamy przestudzoną herbatę, olej oraz miód. Do masy wsypujemy mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika i miksujemy do połączenia się składników ( masa będzie bardzo rzadka, taka ma być). Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy osobno w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy około 5 minut często mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.

    Na jeden blat wykładamy połowę powideł śliwkowych, w kilku miejscach wykładamy krem tworząc kupki, rozsmarowujemy, i przykrywamy drugim plackiem. Na placek wykładamy pozostałe powidła oraz krem i przykrywamy trzecim plackiem.

    Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy czekolada zacznie się już topić wlewamy śmietanę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Piernik herbaciany – dodatkowe informacje

Ciasto można przełożyć masą budyniową, w obu wersjach ciasto smakuje wyśmienicie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik brukowiec
Następny przepis: PEŁNOZIARNISTY PIERNIK DIETETYCZNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode