Piernik drożdżowy z kremem i powidłami

Piernik drożdżowy z kremem i powidłami

Jeżeli jesteś miłośnikiem aromatycznych wypieków, piernik drożdżowy z kremem i powidłami z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Ten piernik to idealne połączenie chrupiącej ciemnej skórki i wilgotnego ciasta, na które nakłada się warstwę domowych powideł. Punkt kulminacyjny stanowi jednak krem, który swoją delikatnością idealnie komponuje się z innymi składnikami. To doskonały wypiek na jesienno-zimowe wieczory, który rozgrzeje Cię swoim piernikowym aromatem. Bez względu na to, czy upieczesz go na weekendowe spotkanie z rodziną, dla przyjaciół czy dla samego siebie, piernik drożdżowy z kremem i powidłami zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • na blachę 23×38 cm
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki miodu sztucznego
  • 35 dekagramów mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 10 dekagramów drożdży świeżych
  • 7 jaj
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • Krem:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • masło
  • Dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych
  • Polewa:
  • ½ kostki margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Piernik drożdżowy z kremem i powidłami – jak zrobić?

  1. Cukier ucieramy z drożdżami. Dodajemy zmiksowane żółtka następnie miód, olej, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Z tego pieczemy 3 placki. Możemy również upiec jeden placek i przekroić na 3 części bądź upiec dwa placki w tym jeden grubszy i go przekroić (już zależy od naszej fantazji). Pieczemy w formach wyłożonych papierem do pieczenia 12-15 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
  2. Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  3. Przełożenie: placek – powidła – placek – krem – placek – polewa
  4. Polewa: wszystkie składniki zagotować, przestygniętą polewą smarować placek.

Piernik drożdżowy z kremem i powidłami – dodatkowe informacje

Do piernika możemy również zrobić inny ulubiony krem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PEŁNOZIARNISTY PIERNIK DIETETYCZNY
Następny przepis: Piernik, ekspresowe ciasto bez miksera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode