Piernik drożdżowy z kremem i powidłami
Jeżeli jesteś miłośnikiem aromatycznych wypieków, piernik drożdżowy z kremem i powidłami z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Ten piernik to idealne połączenie chrupiącej ciemnej skórki i wilgotnego ciasta, na które nakłada się warstwę domowych powideł. Punkt kulminacyjny stanowi jednak krem, który swoją delikatnością idealnie komponuje się z innymi składnikami. To doskonały wypiek na jesienno-zimowe wieczory, który rozgrzeje Cię swoim piernikowym aromatem. Bez względu na to, czy upieczesz go na weekendowe spotkanie z rodziną, dla przyjaciół czy dla samego siebie, piernik drożdżowy z kremem i powidłami zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- na blachę 23×38 cm
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki miodu sztucznego
- 35 dekagramów mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 10 dekagramów drożdży świeżych
- 7 jaj
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- Krem:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- masło
- Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- Polewa:
- ½ kostki margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Piernik drożdżowy z kremem i powidłami – jak zrobić?
- Cukier ucieramy z drożdżami. Dodajemy zmiksowane żółtka następnie miód, olej, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Z tego pieczemy 3 placki. Możemy również upiec jeden placek i przekroić na 3 części bądź upiec dwa placki w tym jeden grubszy i go przekroić (już zależy od naszej fantazji). Pieczemy w formach wyłożonych papierem do pieczenia 12-15 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
- Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
- Przełożenie: placek – powidła – placek – krem – placek – polewa
- Polewa: wszystkie składniki zagotować, przestygniętą polewą smarować placek.
Piernik drożdżowy z kremem i powidłami – dodatkowe informacje
Do piernika możemy również zrobić inny ulubiony krem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PEŁNOZIARNISTY PIERNIK DIETETYCZNY
Następny przepis: Piernik, ekspresowe ciasto bez miksera