Piernik brukowiec

Piernik brukowiec

Piernik brukowiec to niezwykły przepis, którego nazwa często budzi ciekawość. Słodki, aromatyczny, ocieplający – to idealne określenia dla tego ciasta, kiedy jesteśmy spragnieni ciepłych, zimowych smaków. Popularny na Mazurach, dzięki swoim unikalnym właściwościom, zyskał szerokie grono fanów w całej Polsce. Ze względu na swoją strukturę nawiązującą do wyglądu starej brukowanej ulicy, ciasto to zdobyło swoją oryginalną nazwę. Piernikową bazę ciasta przeplatają pyszne, soczyste owoce i orzechy, co czyni ten przepis unikalnym w swej prostocie. Idealny do popołudniowej kawy czy herbaty, na pewno zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 30 dekagramów cukru
  • 20 dekagramów miodu
  • 10 dekagramów margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 25 dekagramów gęstej marmolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki do przygotowania blachy

Piernik brukowiec – jak zrobić?

  1. Na patelni mocno zrumienić 3 łyżki cukru, wlać ½ szklanki ciepłej wody, wymieszać i zagotować. Pozostały cukier zalać gorącym karmelem i mieszać, aż się rozpuści. Dodać miód i przyprawy. Wszystko to ponownie zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Wlać mieszankę karmelu, miodu i przypraw, dodać roztopioną margarynę, jajka i sodę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i starannie wyrobić (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). W zależności od potrzeby dolać wody lub dosypać mąki.
  2. Wyrobione ciasto odstawić na 40 minut, po czym ponownie zagnieść i uformować z niego wałek grubości 2-3 cm. Odkrawać małe kawałki i rozpłaszczać je na dłoni. Na środek każdego kawałka kłaść łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepiać brzegi placuszków, tworząc małe kulki. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką. Kulki układać gęsto na blasze. Muszą być ułożone nieregularnie, choć mogą na siebie zachodzić. W czasie pieczenia urosną i zlepią się, tworząc „bruk”. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C. Piernik piec około 30-40 min.
  3. Po ostudzeniu można ciasto polukrować dowolnym lukrem lub polać polewą czekoladową, a ponadto posypać siekanymi orzechami, migdałami lub kolorowym cukrowym groszkiem.

Piernik brukowiec – dodatkowe informacje

Po upieczeniu piernika brukowiec, zaleca się posypać go cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik bezglutenowy
Następny przepis: Piernik herbaciany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode