Pierniczki z 5 składników

Pierniczki z 5 składników

Pierniczki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, który kojarzy się z domowym ciepłem i rodziną. Każda gospodyni ma swój własny, unikalny przepis na te aromatyczne ciasteczka. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami propozycją prostych, szybkich i niesamowicie smacznych pierniczków, które przygotujecie zaledwie z pięciu składników! Ich podstawą są pierniczki gellwe, które nadają unikalnego smaku i zapachu. Ten przepis to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą przygotować domowe pierniczki, nie mają jednak dużo czasu. Gwarantujemy, że te pierniczki będą smakować dosłownie każdemu!

Składniki:

  • 400 g mieszanki do przygotowania piernika (np. Gellwe, dr Oetker lub innej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 150 g miodu
  • 2 średnie jaja
  • lukier królewski do dekoracji

Pierniczki z 5 składników – jak zrobić?

  1. Do mieszanki dodajemy mąkę, łączymy dokładnie. Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcieramy aby powstały grudki. Wlewamy lekko podgrzany, tak aby był płynny miód, mieszamy i wbijamy jaja. Ciasto wyrabiamy, jeśli trzeba podsypujemy je mąką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  2. Ciasto po leżakowaniu wałkujemy na ok 5 mm po czym wkładamy na papierze do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, bo bardzo rosną, ja może ułożyłam za blisko i niektóre sztuki się posklejały. Pieczemy w 180 stopniach do 190, zależy od piekarnika, przez 5-8 minut.
  3. Studzimy i dekorujemy!

Pierniczki z 5 składników – dodatkowe informacje

Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną! Jeśli chcemy aby pierniczki były jeszcze szybsze w przygotowaniu i słodsze mąkę możemy zastąpić mieszanką piernikową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki z Ikei - szwedzkie Pepparkakor
Następny przepis: Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode