Pierniczki całuski

Pierniczki całuski

Miłość i święta to dwie rzeczy, które zawsze idą ze sobą w parze. To właśnie one są główną inspiracją dla pierniczków „całuski” – tradycyjnych świątecznych słodkości, które przekazują uczucia miłości i ciepła bliskim osobom. Wykonane z aromatycznych przypraw, takich jak goździki, cynamon, imbir, kardamon i miód, pierniczki te mają unikalny, zdecydowany smak, który ucieszy zmysły i rozprowadzi w domu świąteczny nastrój. Niezwykle miękkie i lekko klejące się do zębów, przypominają odrobinę miłości zamkniętej w świątecznym cieście. „Całuski” to nie tylko piękny, ale i smaczny sposób na wyrażenie uczuć do najbliższych.

Składniki:

  • Pół szklanki miodu
  • 30 dkg. mąki
  • 3 dkg. masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • Jajko
  • ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki sody

Pierniczki całuski – jak zrobić?

  1. Rozgrzać miód i wlać do miski z mąką. Gdy masa lekko przestygnie, dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt suche można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Od razu ciasto rozwałkować, wykrawać małą szklaneczką okrągłe pierniczki. Układać je możemy nożem na natłuszczonej, lekko oprószonej mąką blasze. Każdy pierniczek można posypać dodatkowo szczyptą posiekanych orzechów i lekko je nożem przycisnąć. Piec w niezbyt gorącym piecu (170 st.).

Pierniczki całuski – dodatkowe informacje

Dodatkowo na pierniczki można zamiast orzechów, po prostu polać pierniczki polewą lukrową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki bez miodu
Następny przepis: Pierniczki grzybki- bez miodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode