Pielmieni w rosole
Zainspiruj się smakiem prawdziwej kuchni wschodniej przygotowując nasz przepis na Pielmieni w rosole. Pochodzący z Rosji, ten pożywny i nieco nietypowy przepis to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni z tamtej strony globu. Pielmieni, czyli małe kuleczki z ciasta, zawierają aromatyczne, mięsne nadzienie, które w połączeniu z bogatym rosołem z baraniny, nada potrawie niezwykle głęboki, satysfakcjonujący smak. Ta tradycyjna, komfortowa potrawa jest doskonała na zimne, mroźne wieczory, kiedy pragniesz czegoś, co na pewno Cię rozgrzeje. Przygotuj się na wyprawę do serca rosyjskiej zimy z naszym przepisem na Pielmieni w rosole.
admin
Składniki:
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa z baraniny
- cebula posiekana
- pieprz i sól
- Dodatkowo:
- 3 litry bulionu warzywnego
- Rosół:
- noga z kury wiejskiej
- noga z kaczki wiejskiej
- kawałek baraniny z kością
- marchewka
- pietruszka
- 1/2 pora
- 3/4 selera
- ząbek czosnku
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- Dodatkowo:
- natka pietruszki
Pielmieni w rosole – jak zrobić?
- Do mięsa mielonego z baraniny dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pieprz i sól, wyrabiamy mięsną masę. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej, posypujemy solą. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod miseczkę.
- Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na cienki placek, z którego wykrawać okrągłe placuszki za pomocą literatki lub szklanki. Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu mięsnego, zlepiać pierożki, a następnie zlepić ze sobą końce pierożków, aby powstały zgrabne uszka. Przygotowane pielmieni wrzucać na gorący bulion warzywny i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową i podawać udekorowane natką pietruszki i marchewką.
- Mięso oczyścić, zalać zimną wodą około 4 litry i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, sól, ziele angielskie, liść laurowy i cebulę przypieczoną na płycie kuchennej. Rosół gotować na wolnym ogniu. Ugotowane pielmieni zalewać gorącym rosołem.
Pielmieni w rosole – dodatkowe informacje
Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, danie może wydawać się trudne do przygotowania, ale jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie jest sycące i bardzo smaczne.