Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem
Interesującym i intensywnym kulinarnym doświadczeniem może okazać się przepis na piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem. To znakomite połączenie przypominać może eksplozję pikantnych aromatów z nutą delikatnej słodyczy. Sprawdzi się doskonale jako przekąska na imprezie, gdzie na pewno przykuje uwagę gości. Papryczki, feta i twaróg to składniki, które w tej kombinacji stają się przysmakiem dla nawet najbardziej wymagającego podniebienia. Wypróbuj ten oryginalny przepis na ostre papryczki i odkryj nowe, kulinarne horyzonty. Smak tej ekscytującej potrawy jest w stanie zadowolić każdego miłośnika pikantnych doznań.
admin
Składniki:
- Papryka ostra (około 0,5 kg)
- Ser typu feta 200g
- Twarożek 250g
- Ok. 5 ząbków czosnku (wedle uznania)
- Sól
- Zioła: oregano, bazylia, tymianek
- Olej lub oliwa
Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem – jak zrobić?
- Odcinamy górę papryczek, wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą. Następnie lekko obgotowujemy w wodzie z solą przez ok 5min. Paprykę odsączamy z wody i studzimy.
- Oba serki ucieramy z 2-3 ząbkami czosnku, odrobiną ziół, i solą. Nadzienie musi być nieco przesolone, aby po zamarynowaniu nie było mdłe. Wstawiamy je na chwile do lodówki.
- Faszerujemy papryczki, układamy je w słoikach. Do słoików wrzucamy również ząbek czosnku, oraz łyżeczkę mieszanki ziołowej. Całość zalewamy gorącym olejem, zakręcamy szczelnie i cieszymy się z sukcesu.
Porady – dodatkowe informacje
-Przygotowując piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem, warto przykryć je podczas gotowania, aby uniknąć wdychania drażniącej pary wodnej.
– Po zjedzeniu papryczek, zachowany olej może być wykorzystany jako smaczna polewa do makaronów lub sos do sałatek. Może również posłużyć do smażenia potraw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieguski z czekoladą i rodzynkami.
Następny przepis: Pielmieni