Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju
Piegusek z makiem, to klasyczny polski deser, który zawsze sprawia, że stół świąteczny wygląda na kompletny. Biszkopt na oleju z dodatkiem soczystego maku, to swoista eksplozja smaku, która zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Tego typu ciasto jest bardzo uniwersalne i można je podawać zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i podczas zwykłej rodzinnego obiadu. Jeżeli szukasz tradycyjnego przepisu, który wprawi twoich gości w zachwyt, piegusek z makiem na oleju jest idealny. Bez względu na okoliczności, to ciasto zawsze będzie wyglądać i smakować doskonale.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- Ponadto:
- 1/2 szklanki suchego maku
Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju – jak zrobić?
- Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przelać do tortownicy (*) z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 40 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju – dodatkowe informacje
Biszkopt ze zdjęcia był pieczony w tortownicy 20 cm i po przekrojeniu wyszły mi 3 blaty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piegusek
Następny przepis: Pieguski z czekoladą i rodzynkami.