Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Piegusek z makiem, to klasyczny polski deser, który zawsze sprawia, że stół świąteczny wygląda na kompletny. Biszkopt na oleju z dodatkiem soczystego maku, to swoista eksplozja smaku, która zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Tego typu ciasto jest bardzo uniwersalne i można je podawać zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i podczas zwykłej rodzinnego obiadu. Jeżeli szukasz tradycyjnego przepisu, który wprawi twoich gości w zachwyt, piegusek z makiem na oleju jest idealny. Bez względu na okoliczności, to ciasto zawsze będzie wyglądać i smakować doskonale.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • Ponadto:
  • 1/2 szklanki suchego maku

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju – jak zrobić?

  1. Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przelać do tortownicy (*) z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 40 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju – dodatkowe informacje

Biszkopt ze zdjęcia był pieczony w tortownicy 20 cm i po przekrojeniu wyszły mi 3 blaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piegusek
Następny przepis: Pieguski z czekoladą i rodzynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode