Pieczywo czosnkowe do sałatek

Pieczywo czosnkowe do sałatek

Pieczywo czosnkowe jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Kruche, o wyrazistym smaku i aromacie czosnku, nada każdej sałatce wyjątkowego charakteru. Ten przepis na pieczywo czosnkowe jest prosty i niezawodny – jednym słowem, to idealny sposób na domowe pieczywo czosnkowe. Można je też podawać z ulubionym sosem, jako przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Wybierz ten przepis, jeśli poszukujesz inspiracji na chrupiący dodatek do sałatek czy zamiennik klasycznej bagietki do zupy. Wersja „pizza” to prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. Zacznij już dzisiaj przygodę ze swoim własnym, domowym pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • DODATKOWO
  • kostka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oregano

Pieczywo czosnkowe do sałatek – jak zrobić?

  1. Drożdże rozdrabniamy w wodzie dodajemy do tego cukier mieszamy aż drożdże się rozpuszczą na chwilę odstawiamy
  2. Dodajemy do mąki i całość mieszamy, solimy. Wyrabiamy ciasto. Nie powinno być ono zbyt grube
  3. Masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy oregano i mieszamy . Z ciasta formujemy duże kółko i na nie dajemy masło z czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 – 20 minut. Po wyjęciu kroimy na trójkąty . Jemy z sałatką

Pieczywo czosnkowe do sałatek – dodatkowe informacje

Polecam ze sałatką Grecką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczywo chrupkie
Następny przepis: Piegusek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode