pieczone żeberka z ananasem
Są dania, które zaskakują nietypowymi połączeniami smaków i zapachów. Tak jest w przypadku pieczonych żeberka z ananasem – przepisu, który łączy mięso o wyrazistej ruralnej nutie z egzotycznym i słodkim owocem. To połączenie zapewnia unikalny smak oraz towarzyszący mu intensywny i apetyczny aromat. Co więcej, w wersji żeberek w kapuście z ananasem, podkreśla się bogactwo smaków zarówno mięsa, jak i warzywa. Żeberka w kapuście z ananasem, podobnie jak ich tradycyjny odpowiednik, to danie kompletne i sycące, idealne na rodzinny obiad czy weekendową kolację.
admin
Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka
Pieczone żeberka z ananasem – jak zrobić?
- Żeberka opłukać i pokroić na kawałki z kostką. Miód, ketchup, czosnek, cebulę i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Odstawić na noc do lodówki.
- Przed pieczeniem umieścić w rękawie do pieczenia, zawiązać, położyć na brytfankę i piec około 90 minut. Po tym czasie worek przebić, na mięsie ułożyć ananasa i piec, aż mięso się zapiecze na złoto.
xxxx – dodatkowe informacje
Mięso pieczone w rękawie jest zdrowsze, smaczniejsze i szybciej gotowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone żeberka w marynacie z whisky
Następny przepis: Pieczone Ziemniaczki