pieczone żeberka z ananasem

pieczone żeberka z ananasem

Są dania, które zaskakują nietypowymi połączeniami smaków i zapachów. Tak jest w przypadku pieczonych żeberka z ananasem – przepisu, który łączy mięso o wyrazistej ruralnej nutie z egzotycznym i słodkim owocem. To połączenie zapewnia unikalny smak oraz towarzyszący mu intensywny i apetyczny aromat. Co więcej, w wersji żeberek w kapuście z ananasem, podkreśla się bogactwo smaków zarówno mięsa, jak i warzywa. Żeberka w kapuście z ananasem, podobnie jak ich tradycyjny odpowiednik, to danie kompletne i sycące, idealne na rodzinny obiad czy weekendową kolację.

Składniki:

  • 1 kg żeber wieprzowych
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka

Pieczone żeberka z ananasem – jak zrobić?

  1. Żeberka opłukać i pokroić na kawałki z kostką. Miód, ketchup, czosnek, cebulę i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Odstawić na noc do lodówki.
  2. Przed pieczeniem umieścić w rękawie do pieczenia, zawiązać, położyć na brytfankę i piec około 90 minut. Po tym czasie worek przebić, na mięsie ułożyć ananasa i piec, aż mięso się zapiecze na złoto.

xxxx – dodatkowe informacje

Mięso pieczone w rękawie jest zdrowsze, smaczniejsze i szybciej gotowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone żeberka w marynacie z whisky
Następny przepis: Pieczone Ziemniaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode